Voorzitter Soerin Narain (links) en secretaris Johan Apeldoorn bij de rode bussen waarmee stichting Wijkbus Zuid-West rijdt.
Voorzitter Soerin Narain (links) en secretaris Johan Apeldoorn bij de rode bussen waarmee stichting Wijkbus Zuid-West rijdt. (Foto: Jos van Leeuwen)

Wijkbussen Zuidwest zijn gefuseerd

Wijkbus Bouwlust en Vrederust is per 1 januari gefuseerd met de wijkbus Moerwijk, Morgenstond & Wateringse Veld. De door de fusie ontstane organisatie gaat verder onder de naam Stichting Wijkbus Zuid-West. De samensmelting heeft voordelen voor de bewoners die gebruik maken van de bus. De wijkbus bestrijkt nu een groter gebied, terwijl de prijs voor een ritje hetzelfde blijft.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus en het risico op besmetting, bleven de bussen van Wijkbus Bouwlust en Vrederust ruim een jaar aan de kant. Wijkbus Moerwijk, Morgenstond en Wateringse Veld reed in die tijd wel door.

Toen de bus in Bouwlust en Vrederust na een jaar weer wilde opstarten, was het vrijwilligersbestand - de organisatie rijdt met vrijwillige chauffeurs - flink ingezakt. Daardoor werd het moeilijk om de voorziening goed draaiende te houden. Zo ontstond het idee voor de fusie, vertelt Johan Apeldoorn, secretaris van wijkbus Moerwijk, Morgenstond en Wateringse Veld. 

Eén centrale

Die fusie heeft volgens hem meerdere voordelen, zowel voor de bedrijfsvoering als voor de mensen die gebruik maken van de wijkbus. "Voor de chauffeurs is het leuker om in een groter gebied te rijden. En door samen te gaan heb je minder kosten: één centrale in plaats van twee, en één website. En de klanten kunnen voor hetzelfde lage tarief met de bus in een groter gebied terecht. 

Geen indicatie

Wie maken er gebruik van de wijkbus? "Iedereen die te slecht ter been is om met het openbaar vervoer te gaan", legt Apeldoorn uit. "En het mooie is dat je voor onze bus geen indicatie nodig hebt."

De fusie vond officieel plaats op 1 januari, maar al vanaf 1 december maakten bewoners van Bouwlust en Vrederust gebruik van de diensten van Stichting Wijkbus-MMWV. Voor de abonnees van de wijkbus Bouwlust & Vrederust betekent de fusie dat ze hun rit voortaan uiterlijk twee dagen van tevoren moeten reserveren via tel. 070-3885299, op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur. De ritprijzen blijven hetzelfde. Binnen de vijf wijken is de ritprijs €2,20 voor een retour. Voor een adres naar aanliggende wijken is dit €3,30 voor een retour. 

Er zijn drie betaalmogelijkheden: contant in de bus, betalen en reserveren via www.wijkbusmmwv.nl (later wordt dit www.wijkbuszuidwest.nl) en rijden op rekening. Deze laatste optie is alleen beschikbaar voor vaste klanten na overleg met het kantoor en met een automatische incasso.

Klanten van Bouwlust en Vrederust die gewend waren om met een abonnement te betalen, kunnen dit blijven doen. Voorwaarde is wel dat betaling plaatsvindt via automatische incasso. Nieuwe klanten kunnen geen abonnement meer nemen.