Met haar boek wil Anja Lemmen kinderen aanzetten tot het nadenken over hun eigen invloed op het klimaat.
Met haar boek wil Anja Lemmen kinderen aanzetten tot het nadenken over hun eigen invloed op het klimaat. (Foto: privéfoto)

Pepijn leert hoe hij ervoor kan zorgen dat ijs niet smelt

"Het maken van een illustratie voor een kerstkaart leidde zomaar spontaan tot de 'geboorte' van ijsbeer Pepijn. Daarna ontstond al fantaserend het verhaal." Aan het woord is Anja Lemmen uit Den Haag. Onlangs verscheen haar eerste kinderboek 'Pepijn wordt wijs'.

"Dit is echt mijn eigen verhaal", vertelt Lemmen, die al eerder boek 'Psychose in kleur' schreef en illustreerde. Ze legt uit dat het ijsbeertje heel intuïtief is ontstaan. "Ik was wat aan het tekenen voor een kerstkaart. Buiten was het ijzig koud en eigenlijk als vanzelf stond ineens het beertje op papier." Vanuit haar fantasie ontsproot daarna het verhaal waarin ijsbeer Pepijn op Mars terecht komt. In het boek is er op die planeet volop ijs en van de Marswezens leert hij hoe je ervoor zorgt dat er voldoende ijs blijft. 

Anja die in het dagelijks leven in de zorg werkt en daarnaast illustrator is, vertelt hoe bijzonder het is dat het verhaal op deze manier is ontstaan. "Meestal illustreert een illustrator een bestaand verhaal.  Maar hier is het verhaal ontstaan bij het beeld."

Dat het boek gaat over de klimaatverandering en wat wij eraan kunnen doen om die tegen te gaan, is volgens Lemmen niet zo vreemd. "Ik ben iemand die er wakker van kan liggen als er een scheur is ontdekt in een grote gletsjer op Antarctica. Ik ben ook altijd bezig om mijn footprint zo klein mogelijk te houden. Ik heb bijvoorbeeld geen auto en koop mijn spullen voor in huis zoveel mogelijk tweedehands. En als ik hoor dat mensen vloerverwarming aanschaffen, denk ik: moet dat nou. Wat is er mis met een paar pantoffels", lacht Lemmen die in 1992 afstudeerde van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en in 1999 het diploma behaalde van de HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

Haagse schrijft kinderboek over klimaat

Met het boek hoopt ze kinderen maar ook volwassenen bewust te maken van de invloed die ze zelf hebben op de klimaatverandering. "Of het helpt weet ik niet, maar je kan het op zijn minst proberen", legt ze uit. 

Lemmen bewondert de nog jeugdige Zweedse klimaatactivitist Greta Thunberg. Thunberg roept de machtigste mensen van deze wereld bij voortduring op om eindelijk echt iets te doen aan de klimaatverandering omdat we echt geen keus hebben. "Ik vind dat zo knap van haar en zo terecht dat ze boos wordt. Ze is een voorbeeld voor andere kinderen. Word maar eens flink boos, denk ik wel eens."

Minder vaak vliegen

Met haar boek wil ze kinderen aanzetten tot het nadenken over hun eigen invloed op het klimaat. En voorbeelden geven van wat ze er zelf aan kunnen doen om de verandering van het klimaat op zijn minst te vertragen. Bijvoorbeeld door minder vaak te vliegen en nieuwe spullen aan te schaffen.

Humor

"Maar, het zit ook vol humor en woordspelletjes", zegt Lemmen die zich voor dit boek heeft laten inspireren door de boeken van Toon Tellegen. "Pepijn gaat naar Mars. Op die planeet blijkt enorm veel ijs te liggen. Van de Marswezens leert hij hoe je ervoor zorgt dat ijs niet smelt maar blijft liggen. En omdat er toch zoveel ijs ligt gaan ze er maar een sorbet van maken. In het boek staat bijvoorbeeld ook een recept voor een sorbet." 

Als de lockdown voorbij is, wil ze scholen gaan benaderen. "Ik heb gehoord dat er tegenwoordig ook klimaatlessen worden gegeven, wellicht dat mij boek daarin past. Of bijvoorbeeld in de leskisten van Milieueducatie, dat zou ook mooi zijn."

Pepijn wordt wijs is te bestellen via Boekscout, maar ook verkrijgbaar via Bol.com