Het beschermd stadsgezicht van de Dreven wordt opgeheven ten faveure van goede, betaalbare woningen.
Het beschermd stadsgezicht van de Dreven wordt opgeheven ten faveure van goede, betaalbare woningen. (Foto: Jos van Leeuwen)

Dreven, Gaarden en Zichten gaan op de schop!

Vernieuwing van 2000 woningen en de bouw van 3500 extra woningen. Het stadsbestuur presenteerde onlangs het projectdocument voor de uitvoering van de eerste fase van de herstructurering van de Dreven, Gaarden en Zichten. “Iedereen kan terugkomen", belooft wethouder Martijn Balster. 

Het doel is om de buurten toekomstbestendig te maken en ervoor te zorgen dat het goed wonen is in Zuidwest. Uitgangspunt is dat iedereen die wil blijven, kan blijven in de wijk. Daarom worden er veel meer sociale huurwoningen gebouwd dan er gesloopt worden. Daarnaast worden er middeldure huurwoningen, betaalbare koopwoningen en vrije sectorhuurwoningen toegevoegd, zodat wijkbewoners ook kunnen doorstromen als ze dat willen en kunnen betalen. Tenslotte worden ook de openbare ruimte en het groen verbeterd.

Wethouder Balster is naar eigen zeggen ongelooflijk trots op dit voorstel. "Bewoners staan centraal in het plan, iedereen die dat wil kan blijven: betaalbaar en fatsoenlijk. Samen met woningcorporatie Staedion en haar partner Heijmans kunnen we nu de verouderde woningen aanpakken en tegelijkertijd extra woningen bij bouwen. Op die manier kan Staedion haar huidige huurders een betaalbare woning aanbieden die voldoet aan de eisen van deze tijd en past bij hun gezinssamenstelling én leveren we een bijdrage aan het oplossen van de woningnood in Den Haag”.

Staedion, Heijmans en de gemeente zijn al lang in gesprek met bewoners over de plannen. Met dit projectdocument wordt het mogelijk de bewoners meer duidelijkheid te geven.

Balster voerde gesprekken met bewoners, “Het is natuurlijk niet niks als je hoort dat je na zoveel jaar je vertrouwde plek moet gaan verlaten. Ik vind het daarom cruciaal dat we kijken wat voor iedereen passend en eerlijk is, ook in de nieuwe situatie. Hierover zijn we individueel met mensen in gesprek. Met dit projectdocument kunnen we echt aan de slag met de uitwerking van de bouwplannen, en kunnen we duidelijkheid gaan bieden. Ik realiseer me dat de plannen grote impact hebben. Maar tegelijkertijd laten de nieuwste leefbaarheidscijfers zien dat Zuidwest steeds verder achteruitgaat. We moeten het tij keren, in het belang van onze bewoners."

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion vindt dat de plannen past bij de ontwikkeling da corporaties weer meer verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappelijke opgave van de stad en de aanpak van de leefbaarheid in deze buurten. "Onze ambitie om meer betaalbare woningen én fijne buurten te realiseren in Den Haag Zuidwest sluit hierop aan. Dat deze ontwikkeling spannend is voor bewoners is logisch. Al hoop ik echt dat meer en meer bewoners gaan zien dat het een mooie kans voor hen is en dat hun kinderen later zeggen: ‘In deze wijk wil ik blijven wonen.' We bieden dan ook alle huishoudens die hun woning verlaten begeleiding en een maatwerkoplossing waar nodig. Bewoners en ondernemers betrekken we waar mogelijk intensief bij de plannen”.

De Dreven is vanwege zijn oorspronkelijke karakter sinds 2004 gemeentelijk beschermd stadgezicht. Tegelijkertijd zijn de woningen ondermaats gebleken. Onderhoud helpt niet meer, huizen zijn doordrenkt met vocht, ze zijn koud en niet meer op te lappen. Veel mensen willen liever vandaag nog dan morgen een beter huis.

De Dreven is beschermd stadsgezicht. Als het plan wordt uitgevoerd moet dit worden opgeheven. "Als we willen dat de nieuwe woningen betaalbaar worden en van goede kwaliteit, dan is behoud van het stadsgezicht geen optie. Wij kiezen dan voor onze bewoners",  zegt Balster. "De problemen in de woningen zijn niet op te lossen met onderhoud.

Het projectdocument gaat over de eerste fase van de herstructurering, die tien jaar zal duren en waarbij ruim de helft van het totale beoogde programma wordt gerealiseerd. De gemeenteraad bespreekt begin dit jaar.