De laatste keer dat het Varend Corso werd gehouden was in 2019. Als het evenement in 2002 doorgaat, doen de versierde boten ook Den Haag aan.
De laatste keer dat het Varend Corso werd gehouden was in 2019. Als het evenement in 2002 doorgaat, doen de versierde boten ook Den Haag aan. (Foto: Richard Mulder)

2,5 miljoen euro voor grote evenementen

Bekende evenementen als de CPC Loop, Vlaggetjesdag en Parkpop kunnen ook komend jaar weer op een financiĆ«le bijdrage van de gemeente rekenen. Nieuw op de lijst zijn: het Varend Corso dat in 2022 voor het eerst Den Haag aandoet en Jazz in de Gracht. In totaal kent de gemeente 2,5 miljoen euro toe aan achttien grootschalige publieksevenementen die in 2022 plaatsvinden. 

Wethouder Economie Saskia Bruines hoopt dat de omstandigheden volgend jaar zo zijn dat iedereen weer kan genieten van mooie Haagse evenementen en festivals. "Iets waar we allemaal grote behoefte aan hebben", zegt zij. Bovendien zijn de activiteiten volgens de wethouder economie belangrijk voor de aantrekkelijkheid van de stad en vormen ze "een mooie impuls voor de Haagse ondernemers en werkgelegenheid."

Varend Corso

Bekende namen op de lijst zijn, naast de NN CPC Loop Den Haag en Vlaggetjesdag, ook Parkpop en nationale vieringen zoals The Life I Live (Koningsnacht/Koningsdag) en het Bevrijdingsfestival Den Haag. Ook het  Embassy Festival, The Crave Festival en winterse evenementen zoals de Royal Christmas Fair en The Hague HighLights kunnen weer rekenen op een bijdrage. Varend Corso dat in 2022 voor het eerst Den Haag aandoet  en Jazz in de Gracht ontvangen voor het eerst geld uit de gemeentelijke pot voor grootschalige evenementen. Organisatoren kunnen jaarlijks een aanvraag indienen voor een bijdrage vanuit het budget voor Grootschalige Publieksevenementen. 

Kleinschalige evenementen

Er is in totaal 400.000 euro beschikbaar voor het Promotiefonds Kleinschalige Publieksevenementen dat is verdeeld over twee rondes van elk 200.000 euro. De gemeente wil met dit fonds meer ruimte bieden aan kleinere evenementen die aantrekkelijk zijn voor zowel inwoners als bezoekers en ze de kans geven door te groeien naar een grootschalig evenement. De eerste ronde is reeds afgerond maar aanvragen voor de tweede ronde (evenementen die plaatsvinden in juli tot en met december 2022) kunnen uiterlijk 28 februari worden ingediend. 

Voor meer informatie: https://www.denhaag.nl/nl/subsidies/subsidies-cultuur-en-evenementen/