Klimaatdemonstratie op het Malieveld
Klimaatdemonstratie op het Malieveld (Foto: Shutterstock)

Wat willen jongeren opgeven voor klimaat?

Klimaatverandering gaat jongeren aan het hart. Dat blijkt onder andere uit hun bereidheid om deel te nemen aan klimaatdemonstraties. De mate waarin ze, voor een positief effect op datzelfde klimaat, hun leven willen aanpassen, verschilt nogal. Dit blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert.

Uit het onderzoek onder 755 Nederlandse jongeren komt naar voren dat 92% wereldwijde klimaatverandering een (groot) probleem vindt. Een ruime meerderheid (80%) maakt zich er ook daadwerkelijk zorgen om. Dit heeft bij veel jongeren effect op hun dagelijks leven: 61% denkt regelmatig tot vaak aan het klimaat bij de keuzes die ze maken. 

Aanpassingen

Om meer klimaatbewust te leven, zijn er soms aanpassingen in levensstijl nodig. De meeste jongeren scheiden al hun afval (86%), laten elektronische apparaten repareren in plaats van ze direct te vervangen (63%), maken zo min mogelijk eenmalig gebruik van plastic (59%) en reizen minder of niet meer met het vliegtuig (52%). 

Verdeeldheid

Een ruime meerderheid maakt zich dus zorgen om het klimaat en is bereid om aanpassingen te doen in hun leven. Echter zijn ze wel verdeeld als het erom gaat hoeveel ze hiervoor over hebben. 23% van de jongeren wil graag hun leven aanpassen met de grootst positieve invloed op het klimaat. 29% van de ondervraagden kiest echter voor aanpassingen die geen grote invloed hebben op hun dagelijkse leven, 25% wil dingen in hun leven veranderen die ze weinig moeite kost en 12% van de jongeren kiest voor aanpassingen die ze weinig tijd kosten. Het eindrapport van 'Jongeren van Nu' verschijnt begint volgend jaar.