De spelers van 'In de Willemstraat' nemen het applaus in ontvangst, vlnr: Nancy Ubert, Dirk van Eeuwen, Brigitte Kramer, Barbara Blaauw, Pieter Dijkstra, Feliz van den Nieuwendijk, Dennis Middelkoop en Jacqueline Hogenes.
De spelers van 'In de Willemstraat' nemen het applaus in ontvangst, vlnr: Nancy Ubert, Dirk van Eeuwen, Brigitte Kramer, Barbara Blaauw, Pieter Dijkstra, Feliz van den Nieuwendijk, Dennis Middelkoop en Jacqueline Hogenes. (Foto: Morvenna Goudkade)

Acteurs ontmoeten nabestaanden Willemstraat: 'Aangrijpend'

REGIO – Het gaat over moed. En over wanhoop. Over oorlog, over mensen en over een band voor het leven. Theaterstuk ‘In de Willemstraat’ vertelt het waargebeurde verhaal van een dapper echtpaar in Alphen dat Joodse onderduikers verborg. De voorstellingen in Parkvilla worden bijgewoond door veel nabestaanden en dat is ‘aangrijpend en uniek’ vinden de acteurs.

Morvenna Goudkade 

Bijzonder moment direct na afloop van de voorstelling: een theaterbezoekster loopt vanuit de zaal het podium op, met een groot boeket. Zij overhandigt de bloemen aan acteur Dennis Middelkoop (50) uit Hazerswoude-Rijndijk, hij speelt onderduiker Maurits. “Hij was mijn vader”, zegt de vrouw, die zich voorstelt als Reina van Staveren. “Ik wil je bedanken, namens onze familie.” Middelkoop is even helemaal sprakeloos. “Ik vind dit heel bijzonder.” In de foyer wordt vervolgens nog lang nagepraat. Er blijken vele familieleden aanwezig, zowel van de onderdakbieders als van de onderduikers. 

'Ik wil voelen hoe het geweest moet zijn'

In de aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is ‘In de Willemstraat’ te zien in Parkvilla in Alphen, waar het stuk donderdag in première ging. Ook is er een voorstelling in het Evertshuis in Bodegraven. Tijdens de oorlog boden Bep en Janus van Gils onderdak aan Joodse mensen, in hun woning in de Alphense Willemstraat. Ook de ouders van Bep, verderop in de straat, namen onderduikers op. Alle dertien onderduikers overleefden de oorlog. De families hielden ook na de oorlog nauw contact met elkaar. 


Het toneelbeeld is een eenvoudige huiskamer met een grote tafel. Daar wordt gegeten, daar worden spelletjes en naaiwerk gedaan, aardappels geschild en daar worden gesprekken gevoerd. Regelmatig komen emoties los, want de bewoners van Willemstraat 6 staan onder grote druk: hoe voorkomen ze ontdekking, waar halen ze eten vandaan en hoe gaan ze om met spanningen?

Acht inwoners uit de regio spelen in het stuk van Productiehuis Alphen. Ze hebben allemaal acteerervaring, maar zoveel nabestaanden bij een uitvoering? Dat hebben ze nog nooit meegemaakt, zegt ook Dirk van Eeuwen (61). De Boskoper speelt onderduiker Asser Brasem. Hij praat na met Toon van Gils uit Bodegraven, een van de zoons van Bep en Janus. Toon is met dochters Jolanda en Astrid naar de voorstelling gekomen. "Ik had dit niet willen missen”, zegt hij aangedaan. Ook Hans en Adriaan, broers van Toon, zijn aanwezig met hun familie. Ook zij hebben gekeken naar een toneelstuk over hun ouders en grootouders. "Heel veel dingen zijn herkenbaar”, zegt Hans. De jongste speelster, Feliz van den Nieuwendijk (15) uit Boskoop, is blij met haar rol als opstandige puber Rachel. "Die puberdingen begrijp ik wel, al was het een heel andere tijd. Ik heb me verdiept in de Tweede Wereldoorlog en hoe mensen toen leefden. Ik wil voelen hoe het geweest moet zijn.” Feliz volgt de theatermavo in Rotterdam en wil professioneel actrice worden. Intussen maken Dennis Middelkoop en Jacqueline Hogenes (37) nader kennis met bezoekster Reina van Staveren, Zij toont het tweetal een trouwfoto van haar ouders, Maurits en Judith. Iedereen is ontroerd bij de aanblik. "Dat zijn wij”, zegt Hogenes, die Judith speelt. Middelkoop, als Maurits, noemt het 'aangrijpend en uniek'. "Dit is zo mooi en dankbaar." Dat vindt ook Barbara Blaauw (46), de Alphense die Bep van Gils vertolkt. "Een geweldige rol. Bep is een sterke vrouw die alle ballen hoog weet te houden, maar aan het einde is ze bang. Want hoe nu verder?” Regisseur Jan Laman is blij en trots, zegt hij. "Geweldig hoe ze spelen, hoe ze hun personages ontdekt hebben. Toneel is geen statisch gebeuren, met elke voorstelling blijven we werken aan het verhaal.”

 

Acteurs Jacqueline Hogenes (Judith) en Dennis Middelkoop (Maurits) met bezoekster Reina van Staveren (midden). Maurits en Judith waren haar ouders.