Bas van Polanen verlaat de VVD voor de luchtvaart.
Bas van Polanen verlaat de VVD voor de luchtvaart. (Foto: archief)

Van Polanen verlaat de raad

ALPHEN - VVD-raadslid Bas van Polanen uit Alphen aan den Rijn legt het raadswerk in de raad neer om zijn jeugddroom in de luchtvaart na te jagen. Begin mei begint Van Polanen met interne KLM-trainingen voor steward.

"Een intensieve periode van niet alleen trainingen, maar ook de switch naar onregelmatige Europese en lange afstandsvluchten gaan aanbreken", schrijft hij in zijn ontslagbrief aan de voorzitter van de gemeenteraad. Van Polanen, woonachtig in Hazerswoude-Dorp, merkte op dat daardoor onvoldoende tijd en flexibiliteit overblijven om het belangrijke werk als raadslid goed in te kunnen vullen.

De afgelopen jaren was Van Polanen volgens de VVD zichtbaar op onder meer de dossiers infrastructuur, het buurtbusinitiatief met Peter Versteeg (Nieuw Elan), Omgevingswet, maar voornamelijk op Ruimtelijke Ordening. Op dit dossier verwoordde hij het VVD-standpunt dat er in de gemeente Alphen aan den Rijn meer moest worden gebouwd. Bouwen, bouwen, bouwen was de lijfspreuk van de VVD'er.

Van Polanen keerde zich voor de gemeenteraadsverkiezingen tegen de komst van windmolens in Hazerswoude. "Ze geven overlast en zijn daarnaast ook niet nodig", zei hij daarover tijdens een debat met zijn dorpsgenoot Kees Zwetsloot. 

Scholtens

Door het vertrek van Van Polanen tijdens de raadsvergadering van donderdag 21 april is Vanessa Scholtens geïnstalleerd tot VVD-raadslid. Scholtens besloot in november 2021 over te stappen van het CDA naar de VVD, dé partij die zij als haar ‘eigen club’ beschouwt. Scholtens stond aanvankelijk nog  op de kandidatenlijst van CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart. In oktober zegde ze haar lidmaatschap bij de christendemocraten op.

Scholtens’ visie op grote landelijke, maar ook lokale, vraagstukken sluiten aan op de liberale uitgangspunten van de VVD, stellen de liberalen. Scholtens zei hierover al eerder tegen deze krant: “Juist op voor mij belangrijke dossiers zoals het sociaal domein, merk ik dat het liberale gedachtengoed bij mij past.”