In de themabijeenkomst in Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen staat op 2 mei de aangrijpende geschiedenis van een onderduikersgezin centraal.
In de themabijeenkomst in Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen staat op 2 mei de aangrijpende geschiedenis van een onderduikersgezin centraal. (Foto: beschikbaar gesteld door Chris Hoogendoorn)

Oorlogsverhaal uit sigarendoosje

ALPHEN - In de themabijeenkomst in Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn staat op maandag 2 mei om 14.00 uur de aangrijpende geschiedenis van een onderduikersgezin uit de Tweede Wereldoorlog centraal.

Muzikale medewerking verleent Ad Hesseling op piano en Inge Kempen met dwarsfluit. Door corona is deze bijeenkomst tot twee keer uitgesteld.

Toen Sjanie Slingerland verhuisde, na het overlijden van haar man, naar Alphen aan den Rijn ontdekte ze in een blikken sigarendoosje foto’s en papieren van een jong Joods gezin dat ondergedoken zat bij een Nieuwkoopse kweker. Moritz Machiel Moses, zijn echtgenote Mara van den Berg en hun dochtertje Elsa hebben in de oorlog ondergedoken gezeten bij kwekerij Slingerland aan de Noordenseweg in Nieuwkoop. 

Vermoedelijk is het gezin overhaast vertrokken, want het blikje met papieren is achtergelaten. Chris Hoogendoorn uit Aarlanderveen heeft onderzoek gedaan naar de inhoud en is achter veel informatie gekomen. Nu hebben deze mensen een gezicht gekregen. 

Het onderzoek is echter verdergegaan. Tijdens zijn bezoek aan Westerbork heeft hij formulieren gevonden van het gezin Moses en gelezen dat ze in Nieuwkoop zijn opgepakt en vanuit Woerden naar Westerbork zijn vervoerd. 

"Hij heeft nog veel meer dingen ontdekt en dat wil hij graag vertellen, want wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog mag niet verloren gaan; ook niet voor generaties daarna." 

Voor de pauze is er passende muziek. Na de lezing is er een prachtige muzikale afsluiting. De entree is 5 euro inclusief twee keer gratis koffie/thee. Wijkcentrum Swaenswijk, ingang Jongkindt Conincsktraat 2b in Alphen aan den Rijn.