De gemeenschap en de KVBC krijgen de eerste twee erfgoedcertificaten uitgereikt.
De gemeenschap en de KVBC krijgen de eerste twee erfgoedcertificaten uitgereikt. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

Certificaat voor erfgoed

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn en de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) krijgen de eerste twee erfgoedcertificaten uitgereikt. Het gaat om een erkenning van immaterieel erfgoed.

De Molukse gemeenschap krijgt het certificaat uitgereikt voor het erfgoed ‘Ertoni Mahai’. Vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap hebben gevraagd om erkenning van hun erfenis. De bijzondere waarde ligt hierin volgens de gemeenschap in de verbondenheid, tradities, cultuur, het overdragen van normen en waarden, zelfredzaamheid, integratie, klaarstaan voor elkaar, muziek maken, zingen, dansen en koken. Deze cultuur willen ze graag behouden en doorgeven aan jongere generaties. De gemeentelijke erkenning is hierbij voor hen een belangrijke stap.

KVBC

De KVBC krijgt de erkenning voor ‘de cultuur van het kweken in het sierteeltgebied Boskoop’. Volgens de vereniging zit de cultuur van het kweken in de genen van de Boskopers en is alles in het sierteeltgebied hierop gericht. Denk hierbij aan de typische lintbebouwing met kwekersloodjes, het landschap met smalle bekweekte percelen, het kwekersvak en het (inter)lokaal vakjargon. Het sierteeltgebied is volgens de vereniging uniek in de wereld, qua landschap, cultuur en bedrijvigheid. Het gebied, de bedrijven en de boomkwekers zijn continu in ontwikkeling en hierdoor verandert het erfgoed mee met de tijd.

Aanvragen

Immaterieel erfgoed is niet tastbaar. Voorbeelden zijn volksfeesten, tradities, rituelen, dialecten, bijzondere kennis van de natuur, oude ambachten en gebruiken. Sinds 2018 is het mogelijk om het erfgoed door de gemeente te laten erkennen en dit op te laten nemen in het gemeentelijk erfgoedregister. 

Gemeenschappen of beoefenaars kunnen zelf een aanvraag doen bij de gemeente Alphen aan den Rijn via: https://www.alphenaandenrijn.nl/Onderwerpen/Erfgoed_en_monumenten/Immaterieel_erfgoed.