De Raadhuisstraat uit 1900 rondom de daar toen gevestigde Apotheek Allart.
De Raadhuisstraat uit 1900 rondom de daar toen gevestigde Apotheek Allart. (Foto: Wijkcentrum Swaenswijk)

Laatste ‘Geheimen van de Raadhuisstraat’

Cultuur

ALPHEN - Sjaak van der Neut komt maandag 4 april om 14.00 uur met het slot van de oude historie van de Raadhuisstraat in Wijkcentrum Swaenswijk. “Voor de vorige presentatie, gebaseerd op de vele artikelen uit de Viersprong van de Historische Vereniging, was een grote belangstelling. De actualiteit van heden erbij betrekken is  een reden om te zien en te horen wat er zich allemaal heeft afgespeeld in de Raadhuisstraat.”

Niet alleen voor de belangstellenden die de vorige presentaties hebben gemist, maar ook voor de ‘kenners’ start Sjaak in looppas in het begin van de Raadhuisstraat tot net voorbij de Hofzichtstraat om daarna alles in loopthema te tonen. Kent u ze nog? Wie was de grootste klant van aardappelhandel Goedhart? Hoe kwam Haasbeek de winter door? Wie kent nog de Waag in de Raadhuisstraat? Kent u nog de slogan: Piet van Leer is toch voordeliger? Wie herinnert zich nog Harry de schillenboer of dierenhandel van de Gebroeders Broer? Waar kon je in de jaren 50/60 een patatje halen in de Raadhuisstraat en waar nu? Heeft er ook een drankenhandel Allart bestaan? Waar is de Alphense Schaakclub opgericht? 

‘De Vergulde Wagen’ recht tegenover de Alphense Brug was jarenlang bepalend voor dat gedeelte van de Raadhuisstraat. Aan de overzijde was het kantoor van de Rijnbode gevestigd. “Ondanks de mooie leuze: ‘Nu de vrede is in ‘t land, is nog de leuze Maseland: beter maar niet duurder.’ Desondanks vestigde in 1949 in de panden van Maseland; V&D. Waar adverteerde Bosch-Quant mee in april 1900 in de Rijnbode? Raadhuisstraat/Winkelstraat. Zeker het gedeelte van de Raadhuisstraat waar nu de presentatie over gaat was jaren, na de van Mandersloostraat, de winkelstraat van Aarlanderveen/Alphen.”

“Vele ‘oude’ bekende ondernemers hebben plaatsgemaakt voor nieuwe. Het bijzondere van deze presentatie is dat oud en nieuw aan bod komen.”

Bijzonder optreden

Woensdag 6 april om 14.00 uur is er een bijzonder optreden van een aantal leerlingen van de Nieuwe Muziekschool. Het geheel staat onder leiding van Ibo van Ingen. 

Meezingen

Het is een afwisselend programma met een meezingdeel, dat begeleid wordt door de 60+ Band. Met Rob van Zurk sologitaar, Bert Wind bas, Jan Pison slaggitaar en Arjan Koster drums. Lili de Lange & Ashley L’Amie treden als duo op met viool. Mike Xue speelt piano en soliste Sadira Fidder toont haar zang en kwaliteiten op de piano. Ook Big Band Keep on Going treedt op. 

Ingang Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen. Entree is 5 euro incl. twee keer gratis koffie/thee. 

Meer informatie: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.