Tegenpolen kunnen elkaar ontmoeten in de bieb.
Tegenpolen kunnen elkaar ontmoeten in de bieb. (Foto: Bibliotheek Rijn en Venen)

Bijzondere mensen ontmoeten in de bieb

Nieuws

ALPHEN- In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Zondag 10 april, tussen 13.30 tot 17.00 uur, kunnen geïnteresseerden langskomen om levende boeken te lenen in de bibliotheek aan de Aarkade 10 in Alphen aan den Rijn.

“Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een hulphondgebruiker, een autist, een transvrouw, een vluchteling, een laaggeletterde en anderen zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen”, zo laat de bibliotheek weten. “In een open gesprek waarin alles kan worden gevraagd en besproken. Met een ‘boek’ uit de Living Library luister je naar bijzondere levensverhalen. Het resultaat: verrassende, inspirerende ontmoetingen mét humor.”

“Het werkt zoals een bibliotheek: je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare ‘levende boeken’. Op een groot bord kun je zien of dat boek niet op dat moment is uitgeleend. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en het ‘menselijke boek’ met elkaar in contact. En worden de spelregels uitgelegd (zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden ‘teruggezet’). De gesprekken duren maximaal 20 minuten.” 

“Durf jij het aan om je ‘vooroordeel’ te ontmoeten? De Living Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Living Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een heel simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.”

Dit evenement is gratis. Meer informatie en aanmelden kan via: www.bibliotheekrijnenvenen.nl  (aanmelden is niet verplicht)