Dirk Tack en Tonja van Termeij: ‘Pasen laat zien dat er een nieuw begin mogelijk is.’
Dirk Tack en Tonja van Termeij: ‘Pasen laat zien dat er een nieuw begin mogelijk is.’ (Foto: Aangeleverd)

Replica van het witte kruis van The Passion komt naar Alphen

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN – In de periode voorafgaand aan de landelijke Passion reizen twaalf kleine replica’s van het Passionkruis naar ruim tachtig dorpen en steden in Nederland. Eén van de twaalf replica’s wordt zondag 3 april op het plein bij De Bron aan de Troubadourweg in Alphen opgesteld.

Marieke Roggeveen

“The Passion is een verhaal dat alle mensen raakt”, vertelt Dirk Tack namens de organiserende wijkgemeente Goede Bron en parochiekern De Heilige Geest “In het verhaal zit verraad, lijden en verdriet om mensen die je verliest. Maar ook hoop en vertrouwen dat het goed komt. Het thema van The Passion 2022 is ‘Alles komt goed?!’ Dit is een actueel thema waarbij voor mij de nadruk op het uitroepteken ligt. Ondanks alles wat er momenteel in de wereld gebeurt, mogen wij hopen dat alles goed komt. Net als in The Passion. Ook al voelt het nu nog niet altijd zo, Pasen laat zien dat er een nieuw begin mogelijk is.”

Passionkruis

Na de kerkdiensten zijn er rondom het kruis activiteiten voor jong en oud, zoals ontmoetingsmomenten, gespreksvragen, de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken, en/of een kaartje te schrijven. Een kaartje met bijvoorbeeld de tekst: ‘Ik denk aan je’, ‘Ik stuur je geloof, hoop en liefde’, ‘Ik brand een kaarsje voor je’, of een andere tekst. ’s Middags is er een interactief kindertheater en ’s avonds een jongerenvoorstelling. De organisatie hoopt dat veel mensen een bezoek aan het kruis brengen. “Aan de grootte van de kleinere versie van het Passionkruis zal het niet liggen”, meent Dirk. “Het kruis is vier meter lang en twee meter breed. Dat zie je letterlijk niet zo snel over het hoofd.”

Voices of Bliss

Een andere gezamenlijke activiteit van wijkgemeente Goede Bron en parochiekern De Heilige Geest is het concert van het koor Voices of Bliss uit Woubrugge. 

Klassieke nummers zoals uit de Mattheüs Passion

Onder begeleiding van pianist Theo Griekspoor en dirigente Mari’an van Loon geeft Voices of Bliss op zondag 10 april een concert in de Dorpskerk in Woubrugge en op woensdag 13 april in De Bron in Alphen aan den Rijn. Het thema van het concert is ‘De weg van het donker naar het licht’ dat de bezoekers met liederen en korte teksten mee zal nemen in het Paasverhaal. “Hierdoor gaat het Paasverhaal leven”, is de ervaring van koorlid Monique Bergsma, “het verhaal komt echt naar binnen toe.” Voorzitter Tonja van Termeij vertelt dat de liederen hoofdzakelijk Engelstalig zijn, maar dat de Nederlandse vertalingen op een beamer getoond worden. “Het koor zingt klassieke nummers zoals uit de Mattheüs Passion, maar ook bijvoorbeeld ‘Stilte’, een vertaling van Kithara van ‘The Sound of Silence’ van Simon and Garfunkel.” “En vergeet ‘Via Dolorosa’ van Sela niet”, vult koorlid Monique aan, “dit lied vertelt de weg die Jezus aflegt naar het kruis, gezongen door twee solisten samen met het koor… Heel indrukwekkend!”

Tot slot noemt Dirk Tack de Goede Vrijdagwake, van vrijdagavond 15 april tot zaterdagochtend 16 april. “Dit is een wake met op ieder uur een bezinningsmoment, en verder met rustige, creatieve activiteiten gedurende de nacht ter voorbereiding op Pasen. Sommigen wonen de gehele wake bij, anderen een deel. Dit jaar voor het eerst kunnen wakers ook een labyrint lopen die hen met rustmomenten door het paasverhaal leidt. De wake wordt afgesloten met een ontbijt op zaterdagochtend.  Zo hopen wij ook dit jaar weer inspirerende activiteiten en vieringen aan te bieden om hoopvol op weg naar Pasen te gaan.”

Het hele overzicht staat op de website:

www.zingenindekerk.nl/passion40daagse.

Dirk Tack en Tonja van Termeij: ‘Pasen laat zien dat er een nieuw begin mogelijk is.’