Professor Boersema bij het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden.
Professor Boersema bij het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden. (Foto: bibliotheek Rijn en Venen)

Lezing over Paaseiland in Alphen aan den Rijn

Algemeen

ALPHEN AAN DEN RIJN- Professor Jan Boersema, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, geeft zondag 3 april om 14.00 uur een lezing in de bibliotheek Rijn en Venen van Alphen aan den Rijn over ‘Paaseiland: de navel van de wereld’. Het is dit jaar precies 300 jaar geleden dat Jacob Roggeveen als eerste Europeaan voet aan land zette op het Chileense eiland.

“Paaseiland is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen terug hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Op dit kleine eiland, het is maar iets groter dan Texel, hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs”, stelt de bibliotheek. De moai (de Paasbeelden) zijn negen en een halve meter hoge beelden, zijn vaak vervaardigd uit zacht vulkanisch gesteente (tufsteen), maar er zijn er ook uit basalt.

Ontdekking

Toen Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour, dus vroeg men zich af of er een verband was. Jared Diamond en vele andere wetenschappers vonden van wel, meldt de bibliotheek. “Het eiland groeide uit tot het icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en een grimmige waarschuwing voor de hele aarde.”

In zijn boek ‘Beelden van Paaseiland’ wordt deze gangbare opvatting door professor Boersema tegen het licht gehouden en na grondige analyse van het meest recente feitenmateriaal verworpen, waarin hij over vertelt in de lezing. 

De lezing is gratis. Aanmelden is verplicht en kan via de agenda op de website van de bibliotheek: https://rijnenvenen.op-shop.nl. De bibliotheek is gevestigd aan de Aarkade 10 in Alphen aan den Rijn.

In 2022 houdt de bieb een serie culturele en creatieve activiteiten op de zondagmiddag onder de naam Zin in Zondag. Muziek en dans, lezen en literatuur, kunst en cultuur, film en theater, alles komt aan bod”, aldus de bieb. Zin in Zondag wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Bon Coeur.