Bridgeclub RBA won opnieuw het kampioenschap.
Bridgeclub RBA won opnieuw het kampioenschap. (Foto: RBA)

Winnaars van bridgekampioenschap bekend

ALPHEN AAN DEN RIJN- De winnaars van het Open Alphense Bridge Kampioenschap zijn bekend. Op zaterdag 26 maart heeft bridgeclub Recreatie Bridge Alphen (RBA) uit Alphen aan den Rijn opnieuw de wisselbeker gewonnen, die uitgereikt is door wethouder Gert-Jan Schotanus. 

"Ondanks de, wellicht door de nog hoge coronacijfers, wat tegenvallende belangstelling kunnen de organisatoren AndrĂ© van Herel en Harry Meijer en verschillende vrijwilligers van bridgeclub RBA terugkijken op een hele geslaagde en vooral gezellige middag", vertelt de organisatie. In 8 rondes van 3 spellen was er voor de 33 paren de mogelijkheid om in de lijn tegen veel verschillende tegenstanders te spelen. Uit de regio waren spelers uit Leiden, Leiderdorp, Waddinxveen, Hazerswoude-Dorp, Bodegraven-Reeuwijk en Ter Aar aanwezig. 

Eerste editie

De eerste editie van het kampioenschap had plaats in februari 2020. Toen was RBA eveneens de winnaar van het toernooi. De winnende leden ontvingen de wisselbeker. Wethouder Schotanus verrichtte toen ook de uitreiking.

'Het leukst is dat je niet per se goede kaarten hoeft te hebben'

Concentratie

In wedstrijdbridge is bewust gestreefd naar het zo veel mogelijk uitschakelen van de factor geluk als uitkomstbepalend. De sport vereist concentratie, geheugen, logisch denken en goede samenwerking tussen partners. Bridge wordt gespeeld door vier personen met 52 kaarten. Die worden een voor een gedeeld totdat iedere speler 13 kaarten heeft. Deelnemers krijgen de naam van een windrichting: Noord, Oost, Zuid, West. Noord en Zuid spelen samen en vormen een paar; zij spelen tegen Oost en West.

Winnaar

Alphenaar Marlon van en zijn bridgepartner Hans Metselaar mochten zich vorig jaar het een na beste bridgekoppel van Nederland noemen. Zijn geheim? "Ik weet meestal vrij snel welke kaarten mijn tegenstanders hebben. Ook bridge ik elke dag, zeven dagen per week", vertelde hij eerder.

Leukst

"Het leukst aan bridgen is dat je niet per se goede kaarten hoeft te hebben om te winnen. Het gaat erom wat je met je kaarten doet. Ook zit er in tegenstelling tot poker nauwelijks een gokelement in."