Wilco Mensink en Carien Mensink-Fergunson.
Wilco Mensink en Carien Mensink-Fergunson. (Foto: aangeleverd)

Mensink-Ferguson Uitvaartzorg: Op de achtergrond waar het kan, op de voorgrond waar het moet

Elke uitvaart is anders. Tegelijkertijd wil elke nabestaande dat het afscheid warm, waardig en waardevol verloopt. Professioneel en zorgvuldig geregeld, maar óók persoonlijk. Elda Verdoes ervoer dit alles bij Mensink-Ferguson Uitvaartzorg: “Een goede uitvaart draait om de juiste balans tussen afstand en nabijheid. Carien en Wilco waren nabij voor mij, maar niet té dicht. Op de achtergrond waar het kan, op de voorgrond waar het moet.”

Ze vond het fijn dat alle zaken rondom het overlijden van haar schoonmoeder op de achtergrond goed en prettig verliepen. “Carien en Wilco hadden alles strak in de hand, terwijl wij als familie alle ruimte kregen voor een persoonlijke invulling. Het was helemaal ónze begrafenis, óns afscheid. Ze waren professioneel, vriendelijk, warm en zeer bescheiden. We hebben zo gevoeld hoe een droeve dag ook mooi kan zijn.”

Alles in eigen huis

Wilco en Carien werken respectievelijk al dertig en veertien jaar in de uitvaartbranche. Bijna alles doen zij zelf, en altijd met een persoonlijke touch: het vervoer, de laatste verzorging, technische verzorging (sluiten van mond en ogen), inkisten, opbaren en spreken bij de uitvaart. Ook het verzorgen van rouwkaarten, liturgie en dankbetuigingen gebeurt in eigen huis. Dit garandeert een snelle levering, ook in het weekend, en biedt ruimte voor aanpassingen en bijdrukken. Daarbij wordt het tekstwerk nauwkeurig gecheckt.

Een aulaplechtigheid (deels) in het Engels leiden? Geen probleem voor het bedrijf, dat daarnaast repatriëringen regelt. Onlangs nog, brachten Wilco en Carien een man die op Ibiza stierf, binnen enkele dagen terug naar Nederland – terwijl hij onverzekerd was. De ondernemers zorgen na elk afscheid voor een heldere, gespecificeerde factuur. Graag steken zij de handen uit de mouwen: schenken koffie, snijden taart en delen broodjes uit. Ze blijven tot het einde en zijn pas tevreden als de familie dat is.

Keurig verzorgd

Een andere dame (88, liever anoniem) waardeert vooral de rust die Wilco en Carien brachten na het overlijden van haar echtgenoot, begin 2021. “Mijn man overleed zaterdagmiddag in een verpleeghuis, en een half uur later waren zij al aanwezig. Ze hebben hem keurig verzorgd en thuis, boven in zijn studeerkamer, opgebaard. Daar was ik zo blij mee. Mijn man lag daar mooi en rustig op bed, echt geweldig. De kleinkinderen konden lang bij opa zitten, prachtig gewoon.” 

Zondagmiddag kwam Carien de wensen van het gezin bespreken. “Ze straalde direct een enorme rust uit, wat erg fijn was, en luisterde aandachtig naar de ideeën die iedereen inbracht. Alles wat we graag wilden, kon ook. Carien dacht overal in mee, op een zeer meelevende wijze. In zo’n verdrietige en hectische periode gaf dat geweldig veel steun.”

De uitvaart verliep rustig en waardig. "Niets had anders gemoeten. Onze tien kleinkinderen hebben van alles gedaan: van de kist dragen en kaarsen aansteken, tot mijn rolstoel duwen. Juist die kleine dingen zijn zó belangrijk, met hulp waar nodig, en oog voor detail. Hun werkwijze is rustig, snel, efficiënt, zorgzaam, meelevend, waardig en met een luisterend oor. Daardoor was het afscheid verdrietig, maar ook mooi en troostrijk.”