"Verdriet en verlies zijn verbannen naar de intieme kring."
"Verdriet en verlies zijn verbannen naar de intieme kring." (Foto: SIRE)

'Ieder mens krijgt te maken met verlies'

Het blijkt dat 54% van de Nederlanders niet genoeg over de dood heeft gesproken met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor heeft men niet goed afscheid kunnen nemen. Het verdriet is hierdoor groter en dat bemoeilijkt de rouw. Stichting Ideële Reclame (SIRE) stimuleert met de campagne 'De dood. Praat erover, niet eroverheen' om het gesprek te beginnen.

Uit onderzoek van SIRE blijkt dat slechts 27% van de Nederlanders alles tegen hun naasten heeft gezegd, mochten zij morgen overlijden. Of het nu gaat om praktische en financiële zaken of juist gevoelens. 31% van de Nederlanders vindt het moeilijk om over het eigen overlijden te praten. 38% geeft aan het ook lastig te vinden om met een ander over diens dood te praten en slechts 28% neemt het initiatief tot een gesprek.

Prof. Dr. Manu Keirse, klinisch psycholoog en dood- & rouwexpert: “Ieder mens krijgt te maken met verlies en ieder mens wil er het liefst ver van blijven. Terwijl het onvermijdelijk is. Dood en rouw zijn uit onze samenleving verdwenen; sterven gebeurt meestal in ziekenhuizen of zorgcentra. Verdriet en verlies zijn verbannen naar de intieme kring. We moeten opnieuw leren dat de dood bij het leven hoort.”

Dooddoeners

Als iemand het gesprek aangaat over de dood, praten we daar met zogenoemde dooddoeners snel overheen, zoals: "Ach, wel een mooie leeftijd.” 64% van de Nederlanders maakt zich bewust of onbewust schuldig aan het gebruik van deze dooddoeners. Zo vermijden we het gesprek, bijvoorbeeld met onze kinderen, ouders, collega's of partners. 

Meer informatie  

Nieuwsgierig naar alle dooddoeners? Bekijk ze allemaal op de website: www.dedoodpraaterover.sire.nl

"Verdriet en verlies zijn verbannen naar de intieme kring."