Dagelijks bestuurders Erik Bobeldijk, Emre Ünver en Ronald Mauer.
Dagelijks bestuurders Erik Bobeldijk, Emre Ünver en Ronald Mauer. (Foto: Jaap Wals)

Dagelijks bestuurders blikken terug en kijken vooruit

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - De eerste Westerpost, dus tijd om terug te blikken en vooruit te kijken met de dagelijks bestuurders van ons mooie Nieuw-West. Vorige week las u wat voor jaar 2021 voor hen was, wat goed ging en wat nog beter kan. Deze week wat het mooiste én het lastigste moment van 2021 was. Met als positieve afsluiting de hoop en goede voornemens voor het nieuwe jaar van Emre Ünver, Erik Bobeldijk en Ronald Mauer.

Wat was het mooiste moment in 2021?

Er waren zoveel mooie momenten, zegt Erik Bobeldijk. Hij kan bijna niet kiezen. Dan toch: “Een van de mooiste momenten was het presenteren van de mogelijke scenario’s voor de toekomstige ontwikkeling van Plein ’40-’45. Vooral omdat dit tot stand was gekomen in nauwe samenwerking met de bewoners.” Ook Mauer somt er zo meer dan één op. “De vele eerste palen van honderden woningen in verschillende buurten, de opening van Broedplaats De Vlugt en Aslan Muziekcentrum, omdat het ontdekken en ontwikkelen van talent van kinderen en jongeren zo niet het belangrijkste, dan toch op zijn minst het meest dankbare werk is.” En of we ook nog de vele, misschien ongemerkte, initiatieven van bewoners en ondernemers op het gebied van duurzaamheid willen noemen. Bij deze. Stadsdeelvoorzitter Ünver weet meteen wat hij het mooiste vond van 2021: de bewoners en professionals die zich bekommeren om elkaar. “Mede daardoor wisten we rellen, die in andere steden de boel op stelten zetten, te voorkomen. Dát is buurtkracht en daar zetten we in Nieuw-West sterk op in.”

En het lastigste moment?

“Als ik zie hoeveel van onze bewoners bezig zijn met overleven,” antwoordt Ünver. “Door de aanhoudende maatregelen ervaren ze ook nog eens uitzichtloosheid. Ik gun ze, en ons allemaal, een uitweg uit deze onhoudbare situatie.” 

Daar kunnen ook zijn collega’s zich in vinden. Bobeldijk vult vanuit zijn portefeuille het hardrijden op diverse plekken in Nieuw-West aan. “Als stadsdeel hebben we niet veel ruimte hier iets tegen te doen.” Mauer: “De naarste momenten zijn voor mij als men aan je integriteit en intenties twijfelt. Beschuldigd worden van racistisch woonbeleid bijvoorbeeld, dat grijpt me aan. Er is plek voor veel mensen hier.”

Wat hoop je voor 2022 voor het stadsdeel?

“Dat het geld van de overheid en de centrale gemeente nog meer dan nu daadwerkelijk naar Nieuw-West gaat,” zegt Mauer stellig. “Er is al geld losgekomen en er zijn dingen verbeterd, maar nu komt het Masterplan Nieuw-West eraan. We hopen op meer geld vanuit het Rijk, zodat we doorbraken krijgen op het gebied van woningbouw, veiligheid, kansen voor jongeren en zwerfvuil. Zodat mensen zich thuis blijven voelen in Nieuw-West, en hier prettig wonen en werken.” 

Bobeldijk knikt instemmend. “Ik hoop dat we echt verder komen in het bestrijden van zwerfvuil. Daarnaast kijk ik ook erg uit naar de mooie, duurzame buurtinitiatieven die komend jaar worden uitgevoerd door bewoners en gemeente.” Ünver wil graag vaker achter het scherm vandaan. “Hopelijk kunnen we elkaar weer meer offline ontmoeten. En lukt het onze jongeren hun achterstanden in te halen. Eigenlijk hoop ik gewoon dat het met iedereen ietsjes beter gaat.”

Tot slot, zijn er nog goede voornemens of een mooie boodschap voor de buurt?

"Daar heb ik 1 januari niet voor nodig,” zegt Bobeldijk. Elke dag begint hij vol goede voornemens. "Ik blijf me ook komend jaar inzetten voor een rechtvaardige en solidaire samenleving, waarbij de gemeente samenwerkt met betrokken bewoners.” Ook van Ünver geen lijstje voornemens, maar onverminderd doorgaan met het samen mooier maken van het grootste stadsdeel van Amsterdam. "Zodat ieder kind hier een eerlijke kans krijgt in het leven.” Mauer wil nog zoveel mogelijk afmaken en dan mooi afscheid nemen. Met de verkiezingen in maart heeft hij besloten de lokale politiek te verlaten en is hij zijn werkplek op Plein '40-'45 al aan het opruimen, die ene sporadische keer dat hij in de pandemie nog op kantoor is. "Die plek heb ik in bijna twee jaar amper gezien. Dat is wel raar.” Voor hem wel een goed voornemen: gezond en sportief blijven. En: "laten we allemaal wat begrip voor elkaar hebben in een tijd waarin we door zoveel meningen, van woke tot wappie, worden beïnvloed, en mensen een kort lontje hebben.” Ünver: "Het is soms verleidelijk om elkaar van alles en nog wat de schuld te geven, maar het helpt niemand verder. Wees mild voor elkaar, ook wanneer iemand een andere keus maakt dan jij.” Mauer: "Ik hoop zo dat we in 2022 onze vrijheid terug krijgen, zodat we ook weer leuke dingen kunnen doen.” Bobeldijk wil vooral in contact blijven met bewoners en horen wat ze vinden. Dat kan, benadrukt hij. "Je kunt bij je gebiedsmakelaar aangeven als je mij wilt spreken.” 

Zie hiervoor www.amsterdam.nl/stadsdelen/nieuw-west/contactpersonen. En de beste wensen.