Jens Overal: 'Vrijwilligerswerk is nuttig en mooi om te doen en kan voor jezelf ook veel betekenen.'
Jens Overal: 'Vrijwilligerswerk is nuttig en mooi om te doen en kan voor jezelf ook veel betekenen.' ((Foto: aangeleverd))

HEILOOËR IN BEELD

Algemeen

‘Vrijwilligerswerk is nuttig en mooi om te doen’

HEILOO - Regelmatig besteedt Nieuwsblad Heiloo aandacht aan bijzondere mensen uit het dorp. Deze week in de rubriek ‘Heilooër in beeld’ het relaas van Jens Overal. Onze columnist Yvonne ten Bruggencate ontmoette hem tijdens een van de reportages die zij mocht doen voor VIP vrijwilligersmagazine. Zo mooi om te zien en horen wat vrijwilligers allemaal doen in ons mooie dorp. Hier is een nadere kennismaking met een van hen.

Door Yvonne ten Bruggencate

Wat moeten wij beslist van je weten, wie ben jij?

“Ik ben Jens, een geboren Fries. De eerste zes jaren sprak ik alleen Fries. Nederlands verstaan leerden we al eerder (bijvoorbeeld de radio, je weet wel, de draadomroep). Na diverse opleidingen wilde ik graag verder met de psychiatrie en kwam hier in Heiloo terecht voor de toen tweejarige opleiding Verpleegkundige B. In mijn verdere carrière heb ik verschillende opleidingen erbij gedaan onder meer de verpleegkundig specialist opleiding (bachelor niveau). De laatste dertien jaren van mijn werkzame leven heb ik in de verslavingszorg gewerkt. Ik hoor vaak, dat mensen dat zwaar werk vinden. Het is zeker niet gemakkelijk, maar ik heb veel van mijn cliënten geleerd. Het verschil met ‘gezonde’ mensen is niet zo groot. Nu ben ik drie jaar met pensioen. Het wonen hier aan de kust en in Heiloo bevalt prima. De Friese en Noord-Hollandse mentaliteit kennen veel overeenkomsten, voor de kenners zijn er wel verschillen.”

Wat heeft jou (het meest) gemaakt tot wie jij nu bent?

“Diverse ervaringen en mislukkingen. Er gaat niets boven een flinke crisis. Levenservaring vormt je. Uiteraard heeft werk en opleiding een grote rol gespeeld. Verder hebben we altijd reizen gemaakt, vakanties met de caravan. Een bijzondere reis was in 1980 toen we samen vier maanden in India en Nepal hebben rondgereisd op low budget manier. We schreven alleen maar brieven als contact met thuis, de retourbrieven kregen we Poste Restante ergens in een stad waar we nog langs zouden komen. Verder speelt de muziek een grote rol, als trompettist, lid van een vereniging, een bandje, het oefenen, optreden (denk aan 4 mei bij de Man van Vught).”

Waar ben je heel erg trots op?

“Mijn drie kinderen, ze doen het goed. En verder dat we (mijn vrouw ook) keuzes hebben durven maken die meestal goed hebben uitgepakt. Eigen keuzes maken staat ook in vrijwel alle zelfhulpboeken, dus er moet een kern van waarheid inzitten.”

Wat zou je graag nog eens over doen?

“De pubertijd was geen mooie tijd, alleen al voor de omstanders. Met de kennis van nu zou ik het toch wel anders doen. Voor de rest ben ik blij met elke periode, elke fase, zoals nu als gepensioneerde en grootvader (pake).”

Wat zijn jouw wensen voor de toekomst?

“Dat we de klimaatverandering kunnen terugdraaien. Ik maak me, net als zovelen, erg veel zorgen over de toekomst. Vooral de rijke landen maken er een zootje van. Aan de andere kant is het soms moeilijk de juiste keuzes te maken. Vakantie vieren en reizen zullen we niet gauw opgeven, al kan minderen natuurlijk wel. De metafoor van ‘Er is geen planeet B’ en ‘Onze westerse levenswijze kan alleen als we de bronnen hebben van drie keer de aarde’ spreken me aan.”

Welke boodschap zou je de mensen om je heen willen meegeven?

“Ga op je eigen oordeel en ervaring af en dan bedoel ik niet je onderbuik gevoel. In het verlengde hiervan zullen we er niet aan ontkomen de sociale media aan banden en beperkingen te leggen. In mijn opinie wordt er nu te veel haat verspreid. Het valt me vaak op, dat als je gewoon ouderwets van mens tot mens met elkaar spreekt de tegenstellingen veel minder naar voren komen en je meer open staat voor andere meningen.”

Ben ik nog iets vergeten te vragen dat je graag zou willen vertellen?

“Vrijwilligerswerk is nuttig en mooi om te doen en kan voor jezelf ook veel betekenen. Het is een zekere luxe als je niet meer hoeft te werken en dat je als vrijwilliger zeer welkom bent en je welkom voelt en gewaardeerd. Keuze genoeg.

Het is jammer, dat veel mensen geen vrijwilligerswerk willen doen, omdat ze vinden dat het banen kost. Er zijn bovendien genoeg klussen die onbetaalbaar zouden worden als alleen een betaalde kracht dat zou moeten doen. Dan denk ik bijvoorbeeld ook aan sport en muziek.”