Klimaatalarm Heiloo: 'in Heiloo willen we meehelpen om te komen tot nul uitstoot van CO2 in het dorp in 2030.'
Klimaatalarm Heiloo: 'in Heiloo willen we meehelpen om te komen tot nul uitstoot van CO2 in het dorp in 2030.' (Foto: Ed Bausch)

'In eigen dorp kun je ook veel bijdragen'

HEILOO - Is het een achterhoedegevecht van het groepje zangers bij ’t Loo, zijn we te laat? Of zijn ze juist voorlopers en kunnen we maar beter eens goed kijken wat ze ons willen vertellen over het klimaat en wat we kunnen bijdragen om te voorkomen dat we het te warm krijgen?

Door Ed Bausch


“Ja, natuurlijk zien ook wij dat er in het groot heel veel mis gaat. Daarom moeten we vooral op kleine schaal veel meer kijken wat we kunnen bijdragen. Er is zoveel te verbeteren, als we in eigen dorp veel meer gaan doen, veel meer op de trom gaan slaan, dan kunnen we invloed uitoefenen op vervuiling in het groot. Daarom staan wij hier te zingen”, zegt Fred Valkering.

Groep zingt iedere eerste maandag van de maand bij ’t Loo voor het klimaat

Maandag liet Fred weer zijn positieve geluid horen, in gesprek met omstanders en zingend met anderen van Klimaatalarm Heiloo. “Dat leek ons een betere naam dan Extinction Rebellion. Maar het doel is hetzelfde als van die internationale beweging: met vreedzame middelen aandacht vragen voor versnelling en versteviging van beleid om de bedreigende opwarming van de aarde tegen te gaan. En in Heiloo willen we meehelpen om te komen tot nul uitstoot van CO2 in het dorp in 2030. Het klimaat is van iedereen, dus we zullen ons er nu ook echt met z’n allen van bewust moeten zijn dat er iets moet gebeuren en wel veel sneller en veel meer dan tot nu toe.”

1968. In dat jaar werd de club van Rome opgericht. Het duurde nog vier jaar voordat die internationale groep van wetenschappers kwam met haar befaamde publicatie vol zorg over een wereld die in hun ogen leeggeroofd dreigde te raken. "Toen al, en van dat rapport staat anno nu alles overeind, helaas en actueler dan ooit.” Fred staat z'n leven lang al in de actiestand. En toch is hij positief gestemd. "Misschien is dit wel het momentum om echt door te pakken. Want nu voelt iedereen de consequenties van opwarming en alles wat daar uit voortvloeit. Maar we willen er ook graag wat lucht in brengen, daarom zingen we liedjes."

Lees verder elders in deze krant