Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.
Museum In ’t Houten Huis in De Rijp. (Foto: Museum in 't Houten Huis)

Museum In ’t Houten Huis trekt meer bezoekers

Algemeen

De Rijp – Museum In ’t Houten Huis heeft het met bijna 3800 bezoekers het niet slecht gedaan in 2021. Helaas sluiten ze het jaar af met afscheid van conservator conservator Erik Luik.

Erik Luik verlaat De Rijp om voor Museum Kranenburgh in Bergen het historisch museum Het Sterkenhuis aan te sturen. 

Museumjeugduniversiteit

Het bestuur vindt het vertrek van Erik Luik jammer maar respecteert het besluit. “Erik heeft in de afgelopen drie jaar veel bijgedragen aan de ontwikkeling van ons museum. Hij introduceerde de Museumjeugduniversiteit, de audiotour en heeft de touchtable met het verhaal over de Oostzeehandel en kaarten van Blaeu en Van Keulen ontwikkeld. Verder heeft hij voor mooie tentoonstellingen gezorgd. Ook de uitstraling van het museum is sterk verbeterd. 

Hij was ook mede-initiatiefnemer van het project Kleurrijk De Rijp en heeft voor de museumboot de Maria-Lijntje, nieuwe vaararrangementen bedacht.” Het bestuur van Museum In ’t Houten Huis is inmiddels actief op zoek naar een vervang(st)er. 

Tekst gaat door onder afbeelding>>


Scheidend conservator Erik Luik heeft veel bijgedragen aan het museum. (Foto: Gervien Pielage)

Meer bezoekers

Schilder Jan Groenhart en de huidige tentoonstelling Streekdracht, van kust tot kust hebben in 2021 bijgedragen aan een opleving van 45% bezoekers ten opzichte van 2020. Ten opzichte van een normaler jaar is er wel een terugloop van 32%. Luik: “We merkten direct na effecten wanneer Rutte en De Jonge opriepen tot voorzichtigheid. Na de persconferentie van 25 november, toen de musea nog open mochten blijven maar er wel de QR code gescand moest worden en de anderhalve meter weer nieuw leven werd ingeblazen, kelderde de bezoekcijfers direct”.