Het huidige winterterras op het Waagplein is toegestaan tot 24 maart 2022.
Het huidige winterterras op het Waagplein is toegestaan tot 24 maart 2022. (Foto: HVA)

Bezwaar tegen winterterrassen Waagplein

Algemeen

ALKMAAR - De Historische Verenging Alkmaar (HVA) heeft bezwaar tegen de overkapte winterterrassen op het Waagplein. De vereniging vreest dat de ‘tijdelijke’ winterterrassen, samen met andere geleidelijke veranderingen, zorgen voor een verandering van het Alkmaars stadsaanzicht. Over twee weken staat een gesprek gepland tussen de vereniging en enkele ambtenaren. 

Door: Loen van Gulick

Lastig vaarwater

Hoe dit jaar is gehandeld, is niet juist. De publicatie van de vergunning van het overkapte terras werd geplaatst, toen er al gestart was met de bouw op het Waagplein en op de Platte Stenenbrug. Daardoor had het geen zin meer voor HVA om bezwaar maken. Dat wilden ze ook niet, want ze begrepen dat de horeca in lastig vaarwater zat. Deze keer zagen ze het door de vingers. Maar de vereniging wil er nu voor waken dat het winterterras een terugkerend iets wordt. Daarom heeft HVA een brief gestuurd naar het college van B&W

Vlonders in de grachten

Officieel mag het Waagplein niet bebouwd worden. Het is onderdeel van het Beschermd Stadsgezicht. Het gebruik van ‘tijdelijke’ vergunningen, is een zogenaamde maas in de wet. Hetzelfde gebeurt elders in de stad. Bijvoorbeeld de terrasvlonder voor het Biermuseum, dat op de plaats is gekomen van de boot met terrasfunctie. De vergunning voor 10 jaar betekent toch weer 10 jaar een inbreuk op het oude stadsgezicht. De gemeente beloofde dat dit niet zou leiden tot precedentwerking, waarbij anderen zich zouden beroepen op deze gebeurtenis om dezelfde behandeling te krijgen. Toch zie je inmiddels in de grachten dat ook privé-boten worden vervangen door drijvende vlonders. Deze veranderen het karakter van de Alkmaarse grachten, die bovendien aangemerkt zijn als monumentaal erfgoed. 

HVA: ‘historisch geweten’ van de stad

Voorzitter Carol Korringa geeft aan dat het bezwaar dan wel niet formeel is, maar ze graag met de gemeente in gesprek gaat over de zorgwekkende situatie: “Het Waagplein en de Platte Stenenburg zijn openbare ruimtes. Maar door de commerciële bouwwerken, kunnen deze niet meer als zodanig gebruikt worden. HVA is het ‘historisch geweten’ van de stad. Wij zijn er om ervoor te waken dat het karakter van het stadsgezicht veranderd.”

Betere oplossingen

Volgende week gaat HVA in gesprek met de gemeente. Korringa: “Als de corona-maatregelen aanhouden, hebben wij wel ideeën voor betere oplossingen. Daarover gaan wij graag in gesprek, ook met de horeca ondernemers.” Het zou goed kunnen dat die horeca-ondernemers wel oren hebben naar nieuwe ideeën, want meerdere ondernemers hebben het Alkmaars Nieuwsblad toevertrouwd dat de overkapte terrassen geen schot in de roos waren: “Er zit geen hond.”