SamenSpraak koppelt anderstaligen die hun spreekvaardigheid willen verbeteren aan taalbegeleiders.
SamenSpraak koppelt anderstaligen die hun spreekvaardigheid willen verbeteren aan taalbegeleiders. (Foto: aangeleverd)

Gilde Alkmaar SamenSpraak helpt mensen op weg

Algemeen

ALKMAAR - SamenSpraak koppelt anderstaligen die hun spreekvaardigheid willen verbeteren aan taalbegeleiders. Ze ontmoeten elkaar elke week één of anderhalf uur per week en praten over alledaagse dingen. Soms helpen ze bij huiswerk. Meestal spreken ze af in de bibliotheek en sommige koppels gaan af en toe samen dingen doen. Een coördinator van SamenSpraak, zelf ook vrijwilliger, heeft regelmatig contact met hen en biedt praktische hulp. Ook wordt via cursussen, oefenmateriaal en bijeenkomsten ondersteuning geboden. 

Als taalbegeleider van SamenSpraak doe je zinvol werk in weinig tijd en het geeft je veel terug. Je komt in contact met veel verschillende mensen, met uiteenlopende achtergronden en wellicht andere opvattingen. Misschien lijkt het weinig wat je doet. Wat maakt een gesprek nou uit! Maar het effect is groot. Door te helpen geef je mensen een kans om verder te komen en hier een beter en prettiger leven op te bouwen.

Oorlogsgebied

Twee voorbeelden: Een vluchteling uit een oorlogsgebied volgt nu lessen op het VMBO. Door hulp van haar taalbegeleider kan ze haar spreekvaardigheid sneller ontwikkelen en dit geeft haar ook meer kansen op werk of om door te studeren. Een andere vluchteling is universitair opgeleid en spreekt beperkt Nederlands maar wil dit zo snel mogelijk leren spreken. De taalbegeleider die hem wekelijks in de bibliotheek begeleidt is zeer tevreden over zijn inzet en komt er altijd met een glimlach vandaan.

Ondanks het corona jaar is de behoefte aan ondersteuning voor anderstaligen nog steeds groot en nieuwe taalvrijwilligers zijn dan ook hartelijk welkom. Op de website https://gildealkmaar.nl/activiteiten/samenspraak/ staat meer informatie. Aanmelden kan via email: samenspraak@gildealkmaar.nl of telefonisch op nummer 06 19016508.