Afbeelding
Beeld: Nationaal Archief – W. Schermerhorn (7e van rechts) en J. Ringers (2e van rechts)

Alkmaarders op het pluche

Volgende week treedt dan eindelijk het nieuwe kabinet aan. De invulling van de 'poppetjes' is een belangrijk thema, zeker nu ons een nieuwe bestuursstijl is beloofd. Diversiteit is een zwaarwegend criterium bij de personele invulling: man of vrouw, etnische achtergrond, randstad versus de provincie, afkomstig uit het bestuurlijke circuit of andere maatschappelijke sectoren. Hoe scoort Alkmaar e.o. overigens op dit terrein? Welke Alkmaarders namen in het verleden op het pluche plaats?

Willem Schermerhorn werd in 1894 in Akersloot geboren en groeide op in de Schermer. Hij bezocht de Rijks HBS op de Paardenmarkt in Alkmaar, werd hoogleraar en was internationaal vermaard op het terrein van de luchtkartering. Schermerhorn trad in 1945 als minister-president aan in het eerste naoorlogse kabinet. De groep 'AlkmaardersopdeKaart' heeft over hem een kaart gemaakt, die in maart 2022 verschijnt.

Van datzelfde kabinet was Johan Ringers (1885) minister van Openbare Werken. Telg uit het beroemde gezin Ringers en ook leerling van de Rijks HBS. Vóór zijn ministerschap was hij als ingenieur betrokken bij belangrijke waterbouwkundige projecten.

Sybilla Dekker werd in 1942 in Akmaar geboren en behaalde het gymnasiumdiploma aan het Petrus Canisius Lyceum. Na een indrukwekkende carrière in het bedrijfsleven maakte zij als minister van VROM deel uit van het kabinet Balkenende II en III.  En als het gaat om diversiteit mogen we Frits Eduard Mangal Mitrasing zeker niet vergeten. In 1921 geboren in het dorp Alkmaar in Suriname. Deze jurist was in de 70-er jaren minister van Onderwijs in Suriname. 


Hebben we nog iemand vergeten?

Klaas te Bos, HVA