Boven de tuin zien we gespannen visdraad om de reigers op afstand te houden.
Boven de tuin zien we gespannen visdraad om de reigers op afstand te houden. (Foto: Mary Brommer)

‘Het mannetje dat het hardst kwaakt krijgt het vrouwtje’

Vervolg voorpagina


Om alle kikkers in zijn achtertuin te behouden heeft hij wel voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Boven de tuin zien we gespannen visdraad om de reigers op afstand te houden. Op de erfafscheiding is de tuin hermetisch afgesloten. Want met vochtig warm- en regenachtig weer gaan de groene kikkers aan de wandel. Ze gaan dan op zoek naar een andere sloot. Peter heeft ongeveer 45 groene kikkers, 4 bruine, enkele salamanders en 4 padden. Als Peter over de kikkers praat gaan er lichtjes in zijn ogen twinkelen. Momenteel zitten de kikkers in hun winterslaap. Ze ontwaken pas weer in maart/april. Dan begint het paringsritueel waarbij de mannetjes twee maanden dag en nacht kwaken. Het mannetje dat het hardst kwaakt krijgt het vrouwtje. Hoe harder je praat, hoe harder ze gaan kwaken. Gelukkig vinden de buren het ook leuk. Zelf valt hij heerlijk ontspannen in slaap van al dat gekwaak. De bruine kikker knort zacht. En padden piepen.

De groene kikker is geen lieverdje. Alles wat door hun bek past wordt verslonden. Ze eten zelfs hun eigen jongen op. Peter voert de kikkers één keer per week. Voor 12 a 13 euro koopt hij levende veldkrekels bij Ranzijn. Wij mogen de kikkers ook voeren. Ze komen uit alle hoeken en rietkragen gekropen. Zodra de krekel beweegt, is hij kansloos. Pijlsnel verslindt de kikker de krekel met zijn lange roltong met 1cm plak. Een andere prettige bijkomstigheid is dat Peter geen last meer heeft van mieren in zijn keuken. Padden likken namelijk mieren op. En een kat zal nooit een pad vangen. In de bulten zitten irriterende stoffen waar je ogen en neus van gaan tranen. 

Radio Caroline 2

Naast het werk in de koekfabriek start Peter in 1979 met een groep vrienden de illegale radiozender Caroline 2. Op een kamertje bij onze ouders thuis. De populariteit van deze illegale radiozender is enorm. De zender is te beluisteren in heel Noord-Holland tot 1988. Af en toe doet Peter het dj werk. Maar anderen waren beter. Iedereen heeft zijn talent. Vele adverteerders maken gebruik van dit station en van het geld worden platen gekocht, zenders onderhouden en boetes betaald. De vriendengroep groeit uit tot 20 man. Het onderhouden van de zenders en straalverbindingen, het verzorgen van de uitzendingen en inkomstenwerving kost vele uren tijd. Zendmasten staan bij een boerderij aan het kanaal in Alkmaar en bij een boerderij aan de Hoeverweg. Op piraterij staat dan inmiddels een gevangenisstraf van 40 dagen. De Nederlandse radio-omroepen 1-2-3 moeten beschermd worden. Radiopiraat Miamico Caroline gaat zelfs uitzenden vanaf een schip. Varend voor de kust van Engeland zijn ze buiten de territoriale wateren. Zo ook Veronica. Voor Radio Caroline 2 is regelmatig verhuizen noodzakelijk. We hebben overal gezeten in Bergen. De Doorntjes, Beemsterlaan, Kogendijk, 't Wiel, Oosterweg en Stresemann nes. Een fantastische, leuke spannende tijd.