Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘De Tijd’

Algemeen

Onze klok met wijzerplaat slaat 12 maal. Het nieuwe jaar 2022 is binnengetreden. Nadat wij elkaar een mooi en gezond 2022 toegewenst te hebben proosten wij op het jaar dat voor ons ligt. Op de tv is een klok te zien die aangeeft dat het 00.04 is. Opgegroeid in het wijzerplaat tijdperk komt mijn rekenkunde bovendrijven en deze zegt dat het vier minuten over twaalf is. 

Weet u nog waar en wanneer u heeft leren klokkijken? Bij u thuis, op de kleuterschool of op de lagere school? In mijn tijd waren er alleen klokken met wijzerplaten met één grote wijzer en één kleine wijzer. Zowel de kleine als de grote wijzer heeft mij de tijd leren kennen. Als we na schooltijd gingen voetballen op het plein van de Vondelschool dan kreeg ik van mijn moeder steeds mee dat als op de Wijkertoren: “De grote wijzer boven staat en de kleine op de vijf, kom je naar huis want dan is het etenstijd.”

 Beverwijk kent twee historische klokken met wijzerplaat: de Wijkertoren aan het Kerkplein en de Onze Lieve Vrouw van Goede Raad aan de Arendsweg. Nu niet meteen naar me mailen dat op het parkeerterrein aan het Beverhof (bij de Sint Agathakerk) eenzelfde type klok is neergezet. Deze reclamezuil heeft geen historische waarde, want als hij reclameloos is dan haalt men hem zonder blikken of blozen weer weg. 

Niemand zegt meer “vijf over half tien.” Dat heet tegenwoordig negen-uur-vijfendertig

In 2002 kondigde zich het digitale tijdperk aan. Niemand zegt meer “vijf over half tien.” Dat heet tegenwoordig negen-uur-vijfendertig. Als je in de radio- en tv-gids wil kijken hoe laat je favoriete programma begint dan reken je onbewust terug naar het wijzerplaat tijdperk. Dat heb ik ook als ik op het station Beverwijk op de trein sta te wachten. Het informatiebord geeft als vertrektijd naar Amsterdam 09.23 aan. Automatisch pijnig je je hersenen door dit om te zetten naar zeven minuten vóór half tien. 

Zelf draag ik nog steeds een horloge met wijzerplaat. Het dragen van dit horloge heeft voor mij emotionele waarde. 

Op mijn twintigste verjaardag, dus 51 jaar geleden kreeg ik dit horloge van mijn vader en moeder en loopt nog precies op tijd als je hem maar op tijd opwindt. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl