De meeste Nederlanders zijn tevreden met hun buurt maar missen sociale cohesie.
De meeste Nederlanders zijn tevreden met hun buurt maar missen sociale cohesie. (Foto: Robin Ooode fotografie)

'Noord-Hollander: 'Meer behoefte aan gezelligheid in de buurt'

NOORD-HOLLAND - Nederlanders geven hun buurt een 7,4, Noord-Hollanders hun buurt gemiddeld een 7,2. Van alle Nederlanders vinden Noord-Hollanders hun buurt het minst gezellig: 6,160% van de Nederlanders vindt dat corona de buurt niet gezelliger heeft gemaakt. Nederlanders vieren Kerst thuis (69%) of in de buurt (10%)Jongeren vieren Oud & Nieuw vaker buitenshuis.

Onderzoek van RegioBank

Nederlanders (van 18 jaar en ouder) zijn tevreden over hun buurt, maar hebben behoefte aan meer sociale interactie. De meerderheid vindt bovendien dat corona de omgeving niet gezelliger heeft gemaakt. Dat is de uitkomst van een landelijk buurtonderzoek van RegioBank.

Regionale verschillen

 Nederlanders blijken vooral te spreken over de voorzieningen, de veiligheid en het groen in de buurt, al zijn er regionale verschillen. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat we tijdens de feestdagen massaal thuis of in de buurt blijven.

Ideeën

Corona heeft het buurtleven niet fijner gemaakt. En dat terwijl mensen baat hebben bij een prettige buurt. Bijna 60% van de Nederlanders vindt hun buurt niet leuker dan voor de pandemie, en een net zo grote groep vindt het er niet gezelliger op geworden. En dat terwijl er wel degelijk ideeën zijn om de buurt gezelliger te maken. Zo kwamen de in het onderzoek ondervraagde personen zelf met ideeën om de sociale cohesie in hun buurt te versterken, bijvoorbeeld een Whatsapp-groep voor de buurt, een buurtregisseur en zelfs een jeu-des-boulesbaan.

Corona heeft buurtleven niet fijner gemaakt, terwijl mensen juist baat hebben bij prettiger buurt

Opvallend aan het onderzoek is dat de bewoners van de westelijke provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland) door corona het meeste behoefte hebben aan contact met hun buren (31%). 

Niet verwonderlijk

Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij relatief vaak met hun buren lunchen (25%) en er worden nergens zoveel pakketjes van de buren aangenomen als in dit deel van het land (1 op de 5 doet dat meerdere keren per week, ten opzichte van 1 op de 8 bij andere regio’s).

Aan de intentie ligt het dus gelukkig niet. De meeste Nederlanders lijken dan ook doordrongen van het belang van een sociale buurt. Zo zegt maar liefst 98% van de meer dan 1.000 respondenten dat zij hun buren groeten en heeft ruim de helft in het afgelopen jaar een kopje koffie gedronken met de buurtgenoten. Ook klussen (37%) en wandelen (24%) met buurtgenoten zijn populaire activiteiten.

De feestdagen zijn net geweest en juist met de feestdagen is de behoefte juist sterk om bij elkaar te zijn.

'In goede buurt heb je betere kansen'

Prof. dr. Jochem Tolsma, bijzonder hoogleraar bij de Rijksuniversiteit Groningen onderstreept het belang van de buurt: “Sociologen doen al lang onderzoek naar hoe buurtkenmerken samenhangen met bijvoorbeeld sociaal vertrouwen, gezondheid, onderwijs- en arbeidsmarktkansen.''

Hij vervolgt: ''Hoewel kenmerken van bewoners, zoals opleiding en inkomen, belangrijker zijn dan buurtkenmerken, doen buurten er wel degelijk toe. Als je in een goede buurt woont, heb je betere kansen in het leven. Daarnaast: om sociale scheidslijnen te overbruggen is het belangrijk om in contact te komen met elkaar. Contact met buurtbewoners kan daar zeker aan bijdragen.”