Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Park Assumburg/Oud Haerlem – Tolhek, de Velst en Eikenhof

HEEMSKERK - Op de drempel van 2021 moesten er een paar belangrijke besluiten genomen worden door de raad. Het ging vooral om park Assumburg/Oud Haerlem-Tolhek, de Velst en Eikenhof. Om bij de eerste te beginnen. Een traject van zo’n 10 maanden is afgerond met een scenario voor park Assumburg/Oud Haerlem – Tolhek. Alle betrokken clubs die gebruik maken van het park, of andere belanghebbenden hebben met elkaar een plan gemaakt over hoe het park er de komende jaren uit zal gaan zien. De coalitie van VVD, CDA en Heemskerk Lokaal vond echter dat dit traject niet de gewenste uitkomst had en probeerden via een geitenpaadje nog enkele scenario’s te ontwikkelen. Deze moesten dan wel voldoen aan wat de coalitie wilde. Dat kan natuurlijk niet. Een traject van zo’n half jaar, kan niet zomaar aan de kant worden geschoven, omdat de uitkomst de coalitie niet zint. Daarom hebben de oppositiepartijen gemeend het raadsvoorstel met vier amendementen te verbeteren. Waarvan de belangrijkste het amendement van GroenLinks is, omdat deze de Schimmelkroft een plek toekent binnen park Assumburg/Oud Haerlem – Tolhek. Eindelijk is er duidelijkheid voor de manege. De Schimmelkroft is hiermee gered. Voor GroenLinks is woningbouw ook nodig. Maar ook voorzieningen, groen en recreëren is belangrijk. Want wie wil nu wonen in een gemeente waar niets te doen is. Bovendien, zijn er nog een tal van woningbouwlocaties in Heemskerk, die ook nog ontwikkeld moeten worden. Zoals het plan op de Velst en dat van de Eikenhof. Eikenhof is voor GroenLinks een dilemma. Want ooit was dat een stukje mooi oud bos. GroenLinks zou het liefst zien dat het weer een bos zou worden. Maar, wij zien ook dat zich in meerderheid in de raad aftekent die toch graag dit deel van de Eikenhof zou willen bebouwen. Daarom heeft star blijven vasthouden aan een opvatting dat daar niet gebouwd zou mogen worden, niet veel zin. Om de Leonardusschool op die plek te situeren zou dat voor GroenLinks “next best” kunnen zijn. De Leonardusschool staat op de rol voor nieuwbouw. Wat ons betreft zou dan een nieuwe, duurzame school (met bijvoorbeeld een groen dak), op die plek acceptabel zijn.

Bovendien biedt dit ook mogelijkheid om op de plek van de Leonardusschool en de Schimmelkroft woningbouw te ontwikkelen. Daarom heeft GroenLinks een amendement van D66 medeondertekend. Dit betekent dat het college van de raad de opdracht heeft gekregen om bovenstaand verder te gaan ontwikkelen.

Al met al waren het 2 belangrijke avonden voor de toekomst van Heemskerk. Het jaar 2021 was ook voor velen een moeilijk jaar. Voor 2022 hopen wij dat dit in alle opzichten voor iedereen een beter jaar zal gaan worden.

Meer informatie over de komende gemeenteraadsverkiezingen is te vinden op heemskerk.groenlinks.nl

GroenLinks Heemskerk wenst iedereen een gezond en gelukkig 2022.


Ans Nijman, GroenLinks Heemskerk