Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Wat gaat 2022 ons brengen?

COLUMN - De kerstbomen zijn de deur weer uit en de laatste oliebollen zijn genuttigd. Het jaar 2022 is begonnen. Vanaf deze plek wens ik iedereen een mooi, gelukkig en vooral gezond jaar toe.

Vraag die bij veel mensen leeft is hoe dit jaar er dan uit gaat zien. Blijft het coronavirus ons in zijn greep houden of gaat het vaccineren opleveren dat kinderen weer naar school kunnen, bedrijven weer open gaan of we weer eens naar een feestje kunnen? 

Hoopgevend is dat leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs weer naar school kunnen en ook de sportfaciliteiten voor jongeren onder de 18 wat zijn verruimd. Een klein lichtpuntje, maar zoals we weten “een zwaluw in de lucht, maakt nog geen zomer”. 

Ziekenhuisdruk

We zien, ondanks de grote vlucht die de boostercampagne inmiddels heeft gemaakt en een afname van de opnames in de ziekenhuizen, het aantal meldingen van covid-19 weer licht toenemen. De lockdown waarin we nu nog zitten, is vooral bedoeld om ons goed voorbereid te laten zijn op wat er mogelijk nog komen gaat.

De verwachting is nog steeds dat het hoge niveau van het aantal besmettingen veel vraag naar huisartsenzorg laat ontstaan, de ziekenhuisdruk stijgt. Dat terwijl de situatie in de zorg benard is omdat daar ook veel uitval is te zien van personeel. Hoewel het niet met zekerheid is te voorspellen, is de verwachting dat we nog wel een aantal periodes voor de boeg hebben waarin we ofwel meer ruimte krijgen om gewoon ons ding te kunnen doen dan wel ons moeten schikken in beperkingen.

'Leer surfen'

Dat ademt uit dat er geen einde aan de pandemie lijkt te komen en we nog steeds van iedereen, jong en oud, werkgever of werknemer, een offer vragen. Dat vraagt ook van ons allemaal een vermogen om mee te bewegen. “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen”. 

Kortom, laten we in de huidige situatie een aanknopingspunt vinden om te onderzoeken hoe we er beter mee weten om te gaan en wat het ons kan opleveren. Dat is hartstikke nodig, omdat sommige ondernemers de moed in de schoenen is gezakt, jongeren het gevoel hebben dat hun jeugd weglekt en mensen boos zijn. Het is nodig dat iedereen die het niet makkelijk heeft met de beperkingen of die er anders in staan, aandacht krijgen vanuit hun (sociale) omgeving. Zodat zij zich gezien, gehoord en herkend voelen in de last die zij te dragen hebben en met onze steun weer in balans kunnen komen.

Lichtpuntjes

Kortom, we hebben nodig dat er in deze donkere tijden lichtpuntjes zijn. Als we met elkaar veel lichtpuntjes maken, kan dat een grote lichtbol worden die weer gaat stralen in 2022. Een bron van energie voor ons allemaal. Die ons ertoe brengt om aandacht te geven aan elkaar - niet even een vluchtig contact - door vragen te stellen, begrip te tonen en een helpende hand uit te steken. Een schouderklopje of bemoedigend woord maakt al het verschil.

Laten we er met elkaar gewoon een leuk jaar van maken!