De brief maakt duidelijk dat de huidige lockdown de gemeentelijke politici heel veel zorgen geeft
De brief maakt duidelijk dat de huidige lockdown de gemeentelijke politici heel veel zorgen geeft Foto: Pexels.com

Uit het College: brandbrief voor heropeningen

Algemeen

BERGEN - Er was maar één agendapunt afgelopen dinsdag bij het nog altijd digitale persmoment van het College van Burgemeester en Wethouders. Mede namens de voltallige gemeenteraad stuurde het College een brandbrief naar zowel het Ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte als het Ministerie van Economische Zaken van de kersverse bewindsvrouw Micky Adriaansens. “Laat onze ondernemers weer ondernemen.”

door Ed Bausch

De brief maakt duidelijk dat de huidige lockdown de gemeentelijke politici heel veel zorgen geeft. Het gemeentebestuur bevindt zich met de brief in een kopgroep van een aantal Nederlandse gemeentes en hoopt dat snel vele andere volgen, ook in Noord-Holland.

Er is geen ruimhartige compensatie

“Er bestaat in de samenleving een onterecht beeld dat er ruimhartige compensatie is voor de ondernemers, in de dienstverlening en de instellingen in sport, welzijn en cultuur. Dat is niet zo. En het is ons uit diverse contacten met winkeliers, ondernemersverenigingen en instellingen gebleken dat het voor hen nu moeilijk is en dat het gevoel voor perspectief wegraakt.”

“Laat onze ondernemers weer ondernemen”

“De zogeheten niet-essentiële winkels, bijvoorbeeld kleding, boeken, bloemenzaken, warenhuizen, denken dat ze net als bij vorige lockdowns wél veilig open kunnen, door op afspraak klanten te ontvangen. Het ‘click and collect’-systeem levert veel te weinig op en is heel bewerkelijk. Eerder is bewezen dat een systeem met afspraken beter werkt en de ondernemers wat meer ruimte geeft.” Er groeit ook scheefheid, zegt het College: “Een bloemenzaak bijvoorbeeld kan nauwelijks klanten bedienen, maar in de supermarkt groeit de opstelling met bloemen als kool.”

Ontwrichtende maatschappelijke effecten

Het College en de Raad zijn bezorgd over de vitaliteit van winkelstraten. “De ondernemers hebben eerder veerkracht getoond. Beloon hen daarvoor en geef het vertrouwen dat ze hun plan voor veilig open gaan goed kunnen uitvoeren. Straks zit je met leegstand of een minder aantrekkelijk aanbod, omdat niet iedereen deze situatie nog lang kan volhouden. En dan zijn er nog de emotionele en de talrijke nadelige maatschappelijke effecten.” De brief is ook besproken met de collega’s in de Buch-samenwerking, de voorzitter van de Veiligheidsregio, de burgemeester van Alkmaar. Het College brengt, met andere gemeentes, de zorgen deze week ook in bij de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. “In onze gemeente leven heel veel inwoners van hun eigen onderneming of winkel, wij moeten pal achter hen staan. Ze hebben goede plannen klaarliggen om veilig meer klanten te kunnen bedienen dan nu. Dat geldt ook voor kappers en dergelijke, de sportverenigingen en de culturele sector.”