De Alkmaarse synagoge in de Hofstraat wordt weer een joods (te)huis.
De Alkmaarse synagoge in de Hofstraat wordt weer een joods (te)huis. (Foto: tracesofwar.nl)

Alkmaarse synagoge weer een joods (te)huis

Algemeen

ALKMAAR - Twintig aspirant-leden hebben in een oprichtingsvergadering besloten om de Liberaal Joodse Gemeente Alkmaar (LJG) op te richten. 

De LJG Alkmaar sluit zich aan bij het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ).

Leeggeroofd en verruïneerd

Tot 1942 zijn in de Alkmaarse synagoge aan de Hofstraat synagogediensten gehouden. In 1942 werd de synagoge door Duitsers tijdens een dienst ontruimd, en vervolgens verzegeld. Enkele dagen later vertrokken 178 joodse Alkmaarders onder dwang van de bezetters per trein naar Amsterdam. Later nog meer; in totaal 239 mensen. Vrijwel alle Alkmaarse joodse inwoners zijn in de vernietigingskampen vermoord.

Tijdens de oorlog werd de synagoge leeggeroofd en verruïneerd. Na de oorlog was er geen sprake meer van Joods leven in Alkmaar. 

Het leeggeroofde pand werd in 1952 verkocht. Vervolgens is de synagoge en het bijbehorende schoolgebouwtje als kerk gebruikt. 

In 2009 heeft de Stichting Alkmaarse Synagoge het pand teruggekocht om het in ere te herstellen: in 2011 kon de Alkmaarse synagoge weer een joods (te)huis worden. 

Liberaal Joodse Gemeente Alkmaar

Het is bijzonder dat er nu, na 80 jaar, weer een Joodse gemeente in Alkmaar is gevestigd. De LJG Alkmaar zal diensten en feest- en gedenkdagen houden, en daarnaast onderwijs en culturele activiteiten organiseren. Ook niet-Joodse partners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Belangstellenden kunnen zich opgeven of nadere informatie verkrijgen op info@ljgalkmaar.nl


Het interieur van de Alkmaarse synagoge. - Mike Bing