Aanstaande moeders kunnen voortaan met meer vragen bij hun verloskundige terecht.
Aanstaande moeders kunnen voortaan met meer vragen bij hun verloskundige terecht. (Foto: Anna Shvets via Pexels)

Efficiëntere zorg voor aanstaande moeders

Algemeen

REGIO - Verloskundigen en huisartsen in Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland gaan nauwer samenwerken. Voorheen werden individuele afspraken tussen praktijken gemaakt. Door een regionaal samenwerkingsprotocol wordt de samenwerking efficiënter en effectiever ingericht.

Betere samenwerking verloskundige en huisarts

Tijdens de zwangerschap bellen verloskundigen en huisartsen veelvuldig heen en weer. Dit kost veel tijd, en regelmatig is de zorgverlener niet bereikbaar voor overleg. Dat kon beter. Daarom zijn er nu regionale samenwerkingsafspraken gemaakt. Partijen kunnen daarmee efficiënter communiceren over zaken als: overdracht bij de start van de zwangerschap, medicatievoorschrift, laboratoriumuitslagen en het baringsverslag.

Urineweginfectietest 

In het opstellen van de samenwerkingsafspraken is ook gekeken hoe verloskundigen, huisartsen en de huisartsenpost kunnen ontlasten. Bij het vermoeden van een urineweginfectie, zal de verloskundige voortaan zelf de test afnemen. Dit is handig, omdat klachten van een blaasontsteking erg kunnen lijken op vroegtijdige weeën. Na vaststelling van een urineweginfecte vindt verdere behandeling plaats door de huisarts.

Alwine Ages, verloskundige bij Partners in Verloskunde: “Door deze samenwerkingsafspraken kunnen wij meer tijd aan de zwangere besteden. Bezoek door een zwangere aan de huisartsenpost is niet meer nodig voor het uitsluiten van een urineweginfectie.”