Halve van Egmond 2022
Halve van Egmond 2022 Foto: Frits van Eck

De Halve van Egmond… meer dan een monument

Algemeen

EGMOND AAN ZEE – De Halve van Egmond is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot meer dan een monument. En niet alleen in Egmond, maar tot ver over de grenzen. Belgen, Noren, Duitsers, Denen, Engelsen en natuurlijk de Keniaanse en Ethiopische toplopers, ze hebben het evenement groot gemaakt. Na de eerste editie in 1973 zou dit jaar de 50 volgemaakt kunnen zijn.

Door Frits van Eck

9 januari 2022

Maar net als in 2021 moest ook dit jaar het evenement worden afgelast. Corona, het woord willen we eigenlijk niet meer horen, maar het is er. Toch is het prachtig om te zien dat velen blijven trainen om mee te kunnen doen als het de eerstvolgende keer wel door kan gaan? Vorige week druppelden steeds meer berichten door dat diverse groepjes en enkelingen toch, op eigen initiatief, de Halve gingen lopen.

Marja Wokke, Arie Hendrik Visser, beide met een eigen groepje, Loopgroep Egmond met het voor mij altijd makkelijk te herkennen shirt en nog vele, vele anderen. En natuurlijk mijn “eigen” groepje. Net als vorig jaar mocht ik Wietze Pathuis (even overgekomen uit Nieuwe Pekela, hoe fanatiek kan je zijn?), Klaas Lakeman (bestuurslid van Le Champion) en Ingrid Elzinga uit Heerhugowaard fotografisch begeleiden. En dan mist u Jaap Wit, die met recht de titel mister Halve van Egmond draagt. Jaap is geblesseerd, tja jammer. Hij verzorgt nu, samen met Joke Quax de catering voor zijn maten en… vriendinnetje Ingrid. Jaap zal op de fiets naar Bakkum rijden, Joke mag straks bij me in de auto stappen.

Start

Wat is het deze zondagmorgen druk op de Boulevard, drukker dan vorig jaar. Veel hardlopers wachtend, startend en zelfs al finishend. Aparte sfeer. Geen hekken en speakers met opzwepende teksten en muziek. Ook Cor Mooij staat met zijn camera klaar om voor Dorpsgenoten er weer wat moois van te maken. 

Ze starten tegen half elf, duiken bij de Werf het strand op en voelen die koude wind even recht in het gezicht. De wind is pal west, niet echt lekker. Het zeewater staat hoger dan normaal, maar het strand is vrij goed te belopen. Wel vliegt het schuim constant om de enkels. Minder zijn de paar fikse regenbuien die ze tot Bakkum moeten trotseren. Warmer dan 5 graden is het niet. Ook Jaap krijgt in de duinen dezelfde buien en met wat minder haar op het hoofd mis je dan de Egmond muts. Maar verder gaat het goed. 

Bakkum

Bij Bakkum omhoog en dan misschien mooier dan bij de echte loop, kunnen ze nu even rustig een beker water en banaan nemen. Stiekem leuker dan normaal. Ook Jaap is op tijd in Bakkum. Even uitpuffen en ze vervolgen, nu vergezeld door Jaap, hun route en duiken de duinen in. Ingrid ziet er, in haar eerste halve marathon, opmerkelijk fris uit. Na de zeven kilometer in de Pre-Run NN Egmond Halve Marathon heeft ze de smaak te pakken gekregen. De bedoeling was Jaap te begeleiden en voor de catering te zorgen. De blessure van Jaap deed haar besluiten de rollen om te draaien. En met goed gevolg. Ik stap met Joke weer in de auto, oh ja, een halfuurtje op het parkeerterrein kost “slechts” Euro 6,50! 

Zon

Op naar de Van Oldenborghweg ter hoogte van De Bleek. De zon schijnt inmiddels, het zal wel even duren voordat ze hier zijn. Maar in de luwte is het hier goed toeven. Het maakt het wachten een stuk aangenamer. Ze zijn keurig bij elkaar gebleven en ik begeleid ze naar de voet van de Bloedweg. Deze sloper aan het einde van de Halve is bij de lopers bekend en verfoeid maar ze overleven hem. Terug in Egmond aan Zee ben ik bijna te laat om ze de Zeeweg op te zien gaan. En dan de finish op de Boulevard, veel groepjes lopers, pratend en nagenietend. Er is geen parkeerplekje meer vrij. Ik mis wel de kop erwtensoep na afloop.

Wietze: “Een heerlijke ochtend met fantastische mensen om me heen, zonder hen was het niet te doen. Even eerlijk? Een aparte en misschien emotioneler beleving en, die denk ik, veel mooier is dan de echte Halve Marathon”.

Ingrid: “De laatste anderhalve kilometer vond ik wel zwaar, maar ik heb de halve marathon toch zo maar gedaan! Zonder noemenswaardige training!! En wat heb ik onderweg genoten van de omgeving en het toch regelmatig aanwezige publiek. Op naar volgend jaar”.

Jaap: “Ik heb genoten op de fiets, maar ik hoop toch dat ik er volgend jaar weer gewoon als loper bij ben. Bevalt mij beter. En met nog 3 te gaan heb ik de 50 stuks binnen handbereik. 76 jaar, moet lukken… toch????

Ik sluit me aan bij deze woorden, ook ik hoop er volgend jaar weer bij te zijn.