Echtpaar Jan (83) & Riet (80) Smal-Blokker.
Echtpaar Jan (83) & Riet (80) Smal-Blokker. (Foto: BJ Hoekstra)

Het geluk van een diamanten bruidspaar

Bovenkarspel - Er hangt liefde in de lucht en dat moet gevierd worden. Echtpaar Jan en Riet Smal-Blokker vierden 11 januari hun 60-jarige trouwjubileum. Met drie kinderen, acht kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen vindt het paar zichzelf schatrijk. De redactie sprak het echtpaar en stelde onder meer de volgende vraag: wat is nou hét geheime ingrediënt van een zestigjarig huwelijk?

'We laten alles op ons afkomen'

Een huwelijk dat al zestig jaar standhoudt, daar zijn de ogen op gericht. Het echtpaar is enthousiast vanwege alle animo die ze krijgen voor deze mijlpaal. Mensen van de krant die langskomen, een bezoekje van de burgermeester en zelfs een brief namens Zijne Majesteit de Koning & Hare Majesteit de Koningin. Riet is bovenal enorm blij dat er zoveel mensen langskomen: "Ik vind het zo gezellig om met iedereen te kletsen", zegt ze met een grote lach op haar gezicht. Ze delen maar al te graag hun verhaal met de lezers.

Die laat ik niet gaan

Jan (20) en Riet (17) liepen elkaar in 1959 voor het eerst tegen het lijf. Er hing een gezellige sfeer op de kermis van Venhuizen en in Café De Rode Leeuw. Hier danste Riet met haar zus, maar ineens voelde ze een blik opvangen. Jan maakte oogcontact en zag een leuke vrouw waar hij wel een praatje mee wou maken. "Die laat ik niet gaan", dacht Jan stiekem toen hij voor het eerst naar Riet keek. Dezelfde avond bracht Jan 'zijn' Riet netjes naar huis. Wel een uur te laat, omdat het zo gezellig was. Ze kwamen om elf uur aan bij Riet, waar haar vader meteen de opmerking maakte: 'Begint dat gesodemieter nu al?!'. Jan en Riet kwamen beide lachend tot de conclusie dat het een geslaagde avond was, één die ze wel wilden voortzetten. Jan stelde voor om volgende week samen naar de bioscoop te gaan en Riet stemde hier mee in. Zo kwam het eerste afspraakje tot stand.

Samen door het leven

Volgens Riet duurde het ongeveer een half jaar voordat de vonk definitief oversloeg. In deze periode hadden Jan en Riet veel afspraakjes en genoten ze van elkaars gezelschap. Toen de liefde eenmaal begon te bloeien, ging de tijd snel. Na drie jaar 'verkering' besloot het paar om in het huwelijksbootje te stappen. Op 11 januari 1962 werden Jan en Riet officieel man en vrouw verklaard, waarnaar een groot feest volgde in Lutjebroek. Het kersverse echtpaar kocht een huis aan de Compagniestraat in Enkhuizen. Hier hebben ze een groot deel van hun leven besteed en ook de kinderen zijn hier grootgebracht. Na vijfendertig jaar was het tijd voor een nieuwe plek. Dit is hun huidige woning in Bovenkarspel waar ze tot op de dag van vandaag al bijna vijfentwintig jaar wonen. 

Wat is de definitie van liefde?

Zestig jaar bij elkaar. Het is tegenwoordig een zeldzaamheid. Vanaf een jonge leeftijd bij dezelfde partner blijven, 'tot de dood ons scheidt', zoals ze dat mooi zeggen tijdens de trouwgeloftes. Jan & Riet vinden het jammer hoe er nu wordt omgegaan met het begrip van 'liefde' en benoemen gescheiden ouders als het meest erge wat kinderen kan overkomen. "Uiteindelijk zijn het altijd de kinderen die hier de dupe van zijn", zegt Riet. Sinds dat eerste afspraakje in de bioscoop zijn Jan en Riet nooit meer met een ander geweest. "Als je een partner hebt gevonden, dan blijf je daar trouw aan", zegt Jan vastberaden. Riet maakte het af met: "Het voelt voor ons zo normaal om samen te zijn. We hebben niet het idee dat er al zestig jaar huwelijk opzit."

Het geheime ingrediënt

Een zestigjarig huwelijk volhouden komt neer op 'geven en nemen', vertellen Jan en Riet bijna synchroon. "Luisteren naar de ander, dingen op elkaar afstemmen en zorgzaam zijn naar elkaar toe. Meer doen we eigenlijk niet." Het echtpaar probeert de liefde in stand te houden door wekelijks een leuk uitstapje te maken. "Elke zondag proberen we dorpjes te bezoeken in de kop van Noord-Holland. We vinden het leuk om wat van de mooie omgeving te zien en hierna lekker op een terrasje te zitten. Verder proberen we geregeld samen uiteten te gaan. Live & Cooking bij Van der Valk bijvoorbeeld, daar zijn we dol op."

65-jarige jubileum

Jan en Riet zien de komende jaren helemaal zitten en kijken nu al uit naar hun vijfenzestigjarige jubileum. "We blijven na al deze tijd nog steeds genieten van elkaars gezelschap. De lol is er niet vanaf, dat is het belangrijkste. Elke dag dat we samen zijn is het allermooiste cadeau."

Brief namens het Koningshuis.