Gezond leven begint met gezond eten.
Gezond leven begint met gezond eten. (Foto: Pixabay/Engin_Akyurt)

Goede voornemens vasthouden

REGIO - Voor het nieuwe jaar bedenken veel mensen goede voornemens. Hardlopen langs het IJsselmeer? Wie weet. Of misschien een keer de hele Omringdijk befietsen? Kan ook. Niet zo sportief? Denk aan gezonde voeding of stoppen met roken. 

Voordat je goede voornemens vastlegt, moet je er wel een paar maken die realistisch zijn.

Leg de lat niet te hoog

Teleurstelling ontmoedigt. Dat ligt misschien voor de hand, maar veel mensen neigen om de lat te hoog te leggen in het begin. Hoe moet het dan wel?

Probeer duidelijke haalbare doelen op te stellen en deze zo specifiek mogelijk te omschrijven. Bijvoorbeeld: binnen drie maanden wil ik door middel van vier uur cardio per week drie kilo afvallen en conditie opbouwen.

Koppel hier bijvoorbeeld subdoelen aan. Belangrijk, is om jezelf te belonen als je subdoelen hebt behaald. Subdoelen afstrepen. Het geeft voldoening en inzicht, maar ook: motivatie om door te blijven gaan. Je brein ziet het 'proces van afstrepen' al als voldoening (komen stofjes vrij).

Focus op één ding tegelijk

Je wilt én afvallen én een carrièremove maken én een nieuwe auto én een halve marathon lopen… Zonder focus raakt het brein in een stressmodus en komt er niets van. Hoogleraar en neurowetenschapper Erik Scherder aan de VU onderstreept dit ook: hij stelt dat 'multitasken' killing is voor goed functioneren van het brein. Hierdoor ontstaat stress. Focus op één taak tegelijk en voorkomt stress. Ook hier geldt: deeldoelen opstellen en deze één voor één afstrepen.

Neem verantwoordelijkheid

Er komt een moment van verleiding. Dat stukje taart op jouw werk of een andere verlokking. Bedenk van tevoren hoe je daarmee omgaat zodat je makkelijker omgaat met verleidingen. Gaat het dan toch een keer fout? Vergeef jezelf en pak de draad weer op. Niets is verloren bij een misstap. Spreek ook jouw ambities open uit naar je directe omgeving zodat zij jou kunnen steunen. Ook op deze lastige momenten. Support is belangrijk.

Zoek gelijkgestemden

Wil je een halve marathon gaan lopen? Zoek iemand die ook deze ambitie heeft. Op mindere dagen kun je elkaar motiveren om alsnog te gaan hardlopen. Stoppen met alcohol drinken? Vermijd in het begin gelegenheden waar veel gedronken wordt. Breng jezelf niet in de verleiding en neem verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes door in dit geval de 'verleidelijke omgeving' niet op te zoeken.

Heb geduld en zoek de beloning

Goede voornemens gaan veelal gepaard met verandering van gedrag en gewoontes. Psycholoog Jeremy Dean heeft de wetenschap achter gewoontes verkend. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren, maar dit varieert sterk per persoon en per soort gewoonte.

Ook Charles Duhigg deed onderzoek naar gewoontes. Volgens Duhigg is er een trigger nodig die een gewoonte activeert. Je ruikt friet en dan krijg je zin in een patatje.

Gaat het goed, trakteer jezelf op een beloning. Dat moet wel iets zijn dat aansluit bij je goede voornemens. Vier tussentijdse successen zodat je echt voelt en ziet waar je het voor doet. Door beloning te voelen, maken we van veranderend gedrag eerder een gewoonte.

Er voor elkaar zijn.