Deze folly spreekt tot de verbeelding.
Deze folly spreekt tot de verbeelding. (Foto: Christa Warmerdam)

Doneren voor folly’s in Elswout

Christa Warmerdam

OVERVEEN - Folly’s zijn gekkigheidjes of bouwwerkjes die sterk tot de verbeelding spreken. Eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw was het in de mode een folly als toevoeging aan een landgoed of buitenplaats te bouwen. Het huisje van Ka-buur is een voorbeeld van zo’n folly op Elswout. 

Maar ook de bekende glazen koepel, de Russische hut en de hermitage zijn ware folly’s. Mede door de folly’s is buitenplaats Elswout een van de best bewaarde buitenplaatsen van Nederland, maar de folly’s zijn aan onderhoud toe. Staatsbosbeheer (beheerder van Elswout) krijgt geen reguliere financiering om de folly’s te onderhouden. Daarom is er een crowdfunding gestart en wordt er onder andere bij de ingang om een vrijwillige bijdrage gevraagd.  

Over de actie

Dit doet Elswout op een hele simpele manier. Bij de ingang staat een bord met een QR-code. De code kan gescand worden en zo kan er via een tikkie, elk bedrag is welkom, worden gedoneerd. In totaal zijn er negen folly's van de buitenplaats aan onderhoud toe. Voor het herstel is in totaal 64.000 euro nodig. Met behulp van bedrijven en fondsen en giften hoopt Staatsbosbeheer een deel van het bedrag op te halen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.buitenfonds.nl.