Ziet de milieustraat van Bergen, Heiloo en Uitgeest er straks zo uit?
Ziet de milieustraat van Bergen, Heiloo en Uitgeest er straks zo uit? (Foto: Natrufied Architecture)

Subsidie CA

BUCH - De subsidieaanvraag voor het Circulaire Ambachtscentrum van Bergen, Heiloo en Uitgeest is gehonoreerd door onder andere Rijkswaterstaat. 

De subsidie wordt ingezet om het ontwerp en de business case verder uit te werken, om het circulaire netwerk in de regio te versterken en om onderwijsmodules over het onderwerp te ontwikkelen voor basisonderwijs en MBO. Centraal in het plan staat de beweging naar een circulaire economie. Spullen worden niet weggegooid, maar opgeknapt, gerepareerd, hergebruikt, en in het laatste geval gerecycled. "Hergebruik moet fun worden," reageren diverse ondernemers op social media. 

Kringloop-inleverpunt

Een circulair ambachtscentrum is een soort hub die een kringloop-inleverpunt, reparatiewerkplaats, de milieustraat en een onderwijsinstelling met elkaar verbindt. Met een focus op producthergebruik wordt het onnodig weggooien van grondstoffen en materialen hier voorkomen. Behalve voor duurzaamheid, zorgen deze plekken ook voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hebben daardoor een sociale functie. Uiteindelijk moet er een landelijk dekkend netwerk aan Circulaire Ambachtscentra ontstaan in Nederland.

Projectleider Esther Keijser: "Minder kopen en meer repareren is zinvol. We zullen inwoners bij het hele proces betrekken."