Het TabLab
Het TabLab (Foto: Aangeleverd)

De streek wordt steeds groter

In deze serie ga ik op bezoek bij bierbrouwerijen in de regio, en duik ik in de wereld van bier. En we beginnen het jaar goed met de biologische bieren van Waterland Brewery in Monnickendam

Pas vrij recent kwam ik hun bieren voor het eerst tegen. "Iedereen denkt inderdaad dat we de new kids in town zijn. Maar we zijn toch echt al een aantal jaar bezig", vertelt Kristian Kieft (54). 

We lopen samen door ‘De Bierderij’ het proeflokaal van de brouwerij in de jachthaven van Monnickendam. "We waren afgelopen jaren gewoon te druk hier en konden dus niet de hort op." 

Frank Dutman

Samen met Frank Dutman opende Kristian in 2018 de deuren van deze locatie. "De afgelopen tijd richt Frank zich uitsluitend op het runnen van het proeflokaal, zodat ik me volledig kan focussen op het brouwen en de verkoop", vertelt Kristian. 

De twee mannen begonnen ongeveer zeven jaar geleden als hobbybrouwers in de schuur bij Kristian. "We misten een bier uit onze eigen streek. Na een paar jaar kwamen we het pand waar we nu gevestigd zijn tegen, wat ons de kans gaf om echt een serieuze onderneming te worden", vertelt Kristian. "De brouwerij noemen we het TapLab, de plek waar we nieuwe recepten uitproberen, die uitsluitend worden geschonken in het proeflokaal. Onze hard core bieren worden gebrouwen in de ketels bij Brouwerij De Leckere. Zij brouwen ook biologisch en dat past precies bij onze filosofie. En een perfect voorbeeld van de deeleconomie, toch?" 

Steeds groter

Kristian: "Dat biologische karakter onderscheidt ons en zorgt ervoor dat winkels en restaurants in heel Nederland ons willen verkopen. Zo wordt de streek steeds groter", zegt Kristian enthousiast. "Maar het is ook een fijne gedachte dat we een steentje kunnen bijdragen aan onze omgeving."

Drink dit niet tegen je kater!’ 

Van de vaste bieren wordt de Amber Ale het meest verkocht. 

"Aan dit bier, de Kattekwaad, hebben we wilgenbast toegevoegd." legt Kristian uit. 

Toevallig zit er in het bast het natuurlijke ingrediënt dat ook in aspirine zit. Echt een verrassend bier met een bijzonder streekingrediënt. "Maar", adviseert Kristian, "drink hem alsjeblieft voor de lekkere smaak en niet tegen je kater!" 


Peter Henry Top