Afbeelding
(Afbeelding: WR/RM)
Mag ik even?!

Weer bomen weg voor asfalt

Algemeen

NOORD - In de rubriek ‘Mag ik even?!’ krijgen lezers van het Noord-Amsterdams Nieuwsblad de kans om hun ervaringen te delen. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden brieven te redigeren of in te korten. Een brief betekent niet dat de redactie de inhoud onderschrijft.  

In haar column van week 44 in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad schrijft Erna Berends het volgende; “In mijn ideale democratie zou iedereen zich actief bemoeien met politiek tussen de verkiezingen door. En dan bedoel ik niet vanachter een computer je mening geven op sociale media, maar actief opkomen voor zaken die jij van belang vindt. Of dit nu gaat over klimaatverandering of een verkeersdrempel”. Helaas blijkt dat als zo’n geval zich voordoet het stadsdeelbestuur niet open staat om bewoners mee te laten beslissen.

Waar gaat het om? Het kruispunt IJdoornlaan/Statenjachtlaan/Oosterlengte. Er is ineens snel een vergunning aangevraagd en ook verleend voor het kappen van 84 bomen (en ook bosschages/struiken), waarvan velen meer dan 25 jaar oud. De kap zou noodzakelijk zijn voor de aanleg van een fietspad, een voetpad, een voetgangersoversteek en meer ruimte voor het drukker wordende verkeer en de uitrukkende ambulances vanuit het ziekenhuis. Alles binnen strakke ‘bandlijnen’. Naar aanleiding hiervan hebben omwonenden bezwaar aangetekend en zijn ze gekomen met een alternatief plan. Helaas kwam dat bezwaar 24 uur te laat en het bezwaar werd op juridische gronden afgewezen. Deze juridische regels zijn duidelijk niet in het belang van de gewone burgers. 

Tekst gaat onder de foto verder


Het kruispunt waar de bomen plaats moeten maken voor asfalt. (Foto: aangeleverd)

Bewoners hebben vervolgens tot twee keer toe ingesproken op een vergadering van de deelraadscommissie. Hierbij zijn zowel door de insprekers als door diverse deelraadscommissieleden kritische vragen gesteld hoe de onnodige kap van zoveel bomen valt te verantwoorden. Het dagelijks bestuur kwam met argumenten voor de kap van 84 bomen die de bewoners verre van overtuigend vonden. De ambulances hebben immers geen klachten over de doorstroom, blijkt bij navraag aldaar. Er zijn plannen voor een extra fietsbrug over het kanaal naast de roodgele brug over het Noordhollandsch Kanaal. En het nut van verbreding van een voetpad werd ook maar niet duidelijk. Het was buitengewoon onbevredigend dat op alle vragen geen adequaat antwoord werd gegeven. 

De bewoners voelden zich met een kluitje in het riet gestuurd. Wel kregen zij naar aanleiding van het afgewezen bezwaar en de inspraak een digitale informatieavond over het bouw- en kapproject. Ook tijdens de informatieavond was er weinig tijd voor het bespreken van alternatieven. De wegverbreding en de bomenkap bleken een voldongen feit. Als tegemoetkoming kregen de bewoners wat bosschages toegezegd die fungeren als geluidsbarrière. Het zou het dagelijks bestuur sieren als zij zich aan hun woord houden en bewoners daadwerkelijk een stem geven om dichterbij de ideale democratie te komen zoals Erna Berends in haar column promoot. Geen informatieavond maar een inspraakavond. Geen afgewezen bezwaar maar een gezamenlijke brainstorm over weg-aanpassingen mét behoud van bomen en natuur. Wij hopen dat het merendeel van de bomen van de ondergang gered kan worden en het democratisch proces wordt herstart. Afgaande op de reacties tot nu toe vrezen we, helaas, het ergste.

Maria de Boer