Afbeelding
(Foto: aangeleverd)
Column

Vijftig tinten groen in Noord

Algemeen

Vanaf vandaag zal ik op deze plek één keer in de twee weken berichten over het groen in Noord. Elke keer een andere tint, want groen kent vele tinten. 

Ook al lijkt het op een plattegrond vaak allemaal hetzelfde platte groen. Zo zijn er parken, bos, weilanden, grasvelden, moestuinen, zelf-oogsttuinen, wijngaarden, voedselbossen, wegbermen, kanaalzomen, achtertuinen, voortuinen, geveltuinen, volkstuinen, schooltuinen: als je bovenop de A’DAM Toren staat en je kijkt naar het Noorden, dan zie je - zeker in de zomer - veel groen. 

Kijk je naar het zuiden dan zie je grijs, in vele tinten. Het groen dat er is wordt er aan het zicht onttrokken door beton en baksteen. Wie vanuit ‘de stad’ naar Noord komt wordt meteen verwelkomd door groen. Nog wel. Want de druk op het groen is groot. Er is zelfs sprake van sjoemelgroen. Omdat het groen zelf geen stem heeft, zal ik die stem proberen te zijn. Mijn uitvalsbasis is de Moestuinschool bij de Sixhaven. Vandaar wil ik uitwaaieren over Noord. In 2017 begon ik op die plek - toen nog een randje groen langs het bouwterrein van de Noord-Zuidlijn - met guerillagroen. Het allereerste Kerstbomenbos. De kerstbomen hebben daarna drie jaar aan de Sixhavenweg mogen staan en daarna stapten wij over naar eetbaar groen. De Moestuinschool gaat inmiddels het tweede jaar in. Van het eerste jaar, de 36 tuinlui die afgelopen jaar deelnamen, waaierde een groot aantal uit over Noord. Hun groene projecten zal ik ook af en toe aandoen. Ik ben benieuwd welke tinten ik allemaal ga ontdekken!

Nancy Wiltink,
Urban farmer, moestuinschoolamsterdam.nl. Stuur tips over tinten groen naar: info@moestuinschoolamsterdam.nl.

Column