De VerbroederIJ vecht voor haar voortbestaan.
De VerbroederIJ vecht voor haar voortbestaan. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Veel handtekeningen voor behoud VerbroederIJ

Algemeen

NOORD - Het loopt storm bij de petitie voor het behoud van de VerbroederIJ, de horecavestiging in het Hamerkwartier aan het IJ annex stadsstrand annex vergaderlocatie annex buurtmoestuin annex sociaal centrum… annex van alles voor de Noorderling. Bij initiatiefneemster Hetty Oorbeek hebben zich in luttele dagen tijd al meer dan 2100 ondertekenaars aangemeld voor de online petitie die vorige week is gestart. Ze verwacht de komende dagen nog enkele duizenden handtekeningen meer, omdat veel mensen verbijsterd zijn over de voorgenomen sluiting van een goedlopend sociaal project aan de noordelijke IJ-oever.

door Tom Tossijn

De VerbroederIJ aan de Johan van Hasseltweg, direct naast de aanlanding van de Oostpont, staat op de nominatie om te verdwijnen. Destijds kregen de initiatiefnemers een tijdelijke horeca- en omgevingsvergunning voor het exploiteren van de sociale buurtonderneming. Dat gebeurde soepeltjes, want de VerbroederIJ voorziet - tot op de dag van vandaag - in de behoefte aan sociaal contact, vermindering van eenzaamheid, voorziening van buurtmaaltijden, uitzicht over het IJ, lezingen en andere sociale programma’s. Dit alles gericht op het ‘eigen’ publiek uit de Vogel-, IJplein-, Tuindorp Buiksloot en andere direct aangrenzende buurten: in het algemeen mensen met een smalle beurs die elkaar graag opzoeken.

Tekst gaat onder de foto verder


De VerbroederIJ aan de Johan van Hasseltweg. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Het was toentertijd zomaar een stukje woeste grond, naast de pont, waar toch niets mee gebeurde. De gemeente wilde dat wel tijdelijk laten exploiteren door een sociale ontwikkelaar met oog voor de buurt. En dat gebeurde, met een hoop resultaat: veel Noorderlingen kunnen hier terecht voor zinvolle vrijetijdsbesteding, ontmoeting, gezond eten van eigen zelf bewerkte grond, relaxen op het stadsstrand, als huwelijkslocatie of als een plek voor kinderfeestjes. Volgende maand staat er zelfs een sociale schaatsbaan op het programma. Een mix van velerlei mensen, oude en nieuwe Noorderlingen, maakt gebroederlijk gebruik van, of geeft zélf vorm aan de vele voorzieningen en sociale programma’s. De gemeente dringt nu aan op sluiting van de VerbroederIJ. De grond is vanaf einde van dit jaar nodig voor de bouw van een, tijdelijke, vmbo-school. Dat er in de directe omgeving al drie scholen voor voortgezet onderwijs zijn gevestigd en dat een ander schoolgebouw in de Vogelbuurt vanaf de zomer leeg komt te staan, schijnt daarbij niets uit te maken. En dat de nieuwe school wederom tijdelijk zal zijn, evenmin.

Deze week wordt hierover verder gesproken in de Stadsdeelcommissie. Petitie-initiatiefneemster Hetty Oorbeek zal dan ook inspreken en proberen het dagelijks bestuur en de commissie te overtuigen van het belang van de handhaving van de voorziening. Inmiddels roeren ook de fracties in de Stadsdeelcommissie zich. Zo is door PvdA-fractielid Canan Uyar een ongevraagd advies aangekondigd om de VerbroederIJ ongestoord voort te kunnen zetten. Informatie over de petitie: petities.nl/petitions/de-verbroederij-moet-blijven?locale=nl.