Afbeelding

Meer dan 100 insprekers over Sloterweg

Vervolg van pag. 3

Nieuw Sloten, Osdorp, de Aker, Slotervaart en Badhoevedorp. Huis aan huis is er door vele vrijwilligers geflyerd, ook omdat de gemeente het vertikte om een bewonersbrief over de Startnotitie buiten Sloten en Nieuw-Sloten te versturen.

De petitie wordt met meer dan 4200 handtekeningen (ook uit Sloten en Nieuw Sloten zelf) vlak na de installatie van de nieuwe wethouder aan hem overhandigd, en tevens aan de wethouder van Haarlemmermeer. Daarin werd gevraagd om de scope uit te breiden. De Startnotitie omschrijft alleen symptoombestrijding door wegen af te sluiten en er is echt een roep om juist meer ontsluiting van het stadsdeel, dus een echte oplossing voor het ontsluitingsprobleem.

Dit doet de wethouder echter niet, en er komt een consultatieperiode die weer alleen kijkt naar de Sloterweg en omgeving. Er mag niet door het projectteam over de S106, S107 of überhaupt bredere scope gesproken worden in die fase. Wel krijgen inwoners van buiten Sloten en Nieuw Sloten nu wel een brief over de consultatie.

Dit leidt uiteindelijk tot een concept Nota van uitgangspunten die 13 varianten bespreekt, maar allemaal varianten die niet verder kijken dan de Sloterweg en omgeving en dus blijft focussen op symptoombestrijding en verplaatsen van het probleem naar andere wijken, waaronder de Pieter Calandlaan in het bijzonder.

Er worden 450 zienswijzen ingediend op de concept Nota van uitgangspunten, maar er wordt niet een verandering aan de Nota gemaakt en deze wordt, ongewijzigd aan uw raad gestuurd met de raadsvoordracht. Het plan is nog identiek aan het aloude plan van 11 maart 2020, met dit verschil: bus 61 is toch ingekort en de S106 en S107 zijn uit het plan geschreven.

Dit is opvallend, omdat zelfs de Centrale Verkeerscommissie oproept te overwegen om te starten met variant 11, vanwege de omvang van de maatregelen waar binnen de commissie twijfel over bestaat.

Nu dan naar vandaag, de insprekers, de MLW commissie op 20 januari 2022 en de raad op 26 januari 2022.

De bovenstaande geschiedenis doet er eigenlijk helemaal niet meer toe. Voor u ligt een zwart wit plan waarin de wethouder u maar één keuze geeft: Stem in met variant 2a, en een monitoring plan die alleen naar verkeerstechnische zaken kijkt.

Ik wil ik dan ook vragen de volgende amendementen in te dienen:

Amendement 1: De hoofdvariant en de backup variant moeten omgewisseld worden zodat er eerst gestart wordt met 1 camera op de Sloterweg (variant 11) en gemonitord wordt wat de effecten zijn, in lijn met advies CVC, Haarlemmermeer, de Winkeliersvereniging en vele bewoners.

Amendement 2: Het monitoringsplan moet uitgebreid worden met de sociale en economische impact op het Winkelcentrum en de sportvelden van Sportpark Sloten, met nulmetingen (voor winkelcentrum bestaan die zelfs al i.v.m. project Belgiëplein).

Amendement 3: De verbeteringen aan de S106 en S107 moeten randvoorwaardelijk worden en het sluiten van de Sloterweg moet gelijktijdig met de verbetering van de doorstroming elders worden gerealiseerd.

Tot slot, de enige inhoudelijke reden die in de Nota van uitgangspunten staat om niet voor variant 11 te kiezen is de vertragende werking van een paar maanden die het aanvragen van een kapvergunning heeft. Verder zijn het alleen politieke keuzes, en die moet u nemen.

Met vriendelijke groet, Piet Boon.