De kavel Catharinehoeve ligt er nog onaangetast bij. Wat wordt er gebouwd is de vraag.
De kavel Catharinehoeve ligt er nog onaangetast bij. Wat wordt er gebouwd is de vraag. (Foto: René Kater)

Bestemmingsplan Catharinahoeve en nieuwe Schipholweg niet los van elkaar

BADHOEVEDORP - De gemeente Haarlemmermeer houdt dinsdag 25 januari een informatieavond over het nieuwe ontwerp van de Schipholweg. Het verkeer gebruikt de straten in het dorp anders nu de A9 is omgelegd. De Schipholweg is geen weg meer voor doorgaand verkeer, maar een laan voor verkeer dat naar Badhoevedorp wil. Vanaf de Schipholweg gaat het verkeer via vier lanen het dorp in, via de Oleanderlaan, Sloterweg, Pa Verkuijllaan en de nieuwe Schuilhoevelaan. De gemeente wil dat de Schipholweg in Badhoevedorp een 50 kilometer weg wordt. Maar kan dit plan wel los worden gezien van Voorontwerp Bestemmingsplan Badhoevedorp Catharinahoeve, waar bebouwing is gepland. Dat vraagt bewoners Rudi Affourtit van de Sloterweg zich af. Hij volgt de ontwikkelingen in Badhoevedorp op de voet. Hij refereert aan een presentatie op 21 oktober 2020 betreffende: de Informatieavond voor eigenaren in het plangebied: Stand van zaken Bestemmingsplan Badhoevedorp Catharinahoeve. Onlangs kreeg hij en passant te horen dat dit plan in de ijskast is gezet en de MER niet meer wordt uitgevoerd.

In een brief aan de gemeente schrijft hij: "Voor zo ver ik weet is deze verandering niet aan de bewoners van de Catharinahoeve gecommuniceerd, waar is de transparantie gebleven? De reden voor het plan in de ijskast te zetten, is dat de grond is overgedragen aan de nieuwe eigenaren VolkerWessels en Schiphol Real Estate die nu nu het voortouw moeten nemen in de ontwikkeling van het gebied. Het op de hoogte houden van de bewoners van het gebied bij de verandering van een gepresenteerd plan lijkt me toch wel het minste wat door de gemeente zou moeten gebeuren. Affourtit kan deze ontwikkelingen 'VO Schipholweg' en 'Voorontwerp Bestemmingsplan Badhoevedorp Catharinahoeve' niet los van elkaar zien. "Deze zullen ongetwijfeld, mijn inziens, impact op elkaar hebben", zo concludeert hij. 

De kritische bewoner heeft de gemeente dan ook vragen gesteld. De Schipholweg wordt onderdeel van het dorp. "Wordt er een toegang gepland vanaf de Schipholweg naar Catharinahoeve, want hiervoor zou dan de groene as van de Catharinahoeve moeten worden overbrugd. Zo ja, wordt Catharinahoeve met de verdere ontwikkelingen dan een onderdeel van het dorp of blijft het een buiten gebied. Zo nee, waar wordt bij de verdere ontwikkeling van Catharinahoeve dan een toegang gepland? Wordt de 'sluipweg' vanaf de Sloterweg naar Sportpark de Veldpost afgesloten voor alle verkeer of blijft beperkt verkeer bijvoorbeeld voor voetgangers en fietsers nog mogelijk? Blijft de Groene As van de Catharinahoeve ondanks de Schipholweg ontwikkelingen aanwezig, zo vraagt Affourtit zich af.  

Daarnaast vraagt hij zich af welk gedeelte van de Catharinahoeve in handen is van VolkerWessels en Schiphol Real Estate? Catharinahoeve is verdeeld in een bestemming voor: gemengd, agrarisch, groen, bedrijf en wonen. "Welke bestemmingsveranderingen worden tussen de gemeente, VolkerWessels en Schiphol Real Estate besproken en zijn er al gesprekken gaande", vraagt Affourtit graag wil dat de overige eigenaren van een gedeelte van de Catharinahoeve zich aansluiten en hierin worden meegenomen.

De uitnodiging van de gemeente voor informatieavond geeft daar geen duidelijkheid over. "We kijken welke aanpassingen er nodig zijn, zodat mensen veilig de weg over kunnen steken naar Sportpark de Veldpost en naar de Groene AS. Verder willen we van het fietspad een ‘doorfietsroute’ maken. Zo wordt de Schipholweg een onderdeel van het dorp." 

De gemeente maakte een lijst van punten die belangrijk zijn voor het ontwerp, punten die al vaststaan en wil graag horen wat de wensen van bewoners en ondernemers zijn. Na de bijeenkomst gaat de gemeente aan de slag met een Voorlopig Ontwerp (VO), dat ongeveer in maart klaar is. In een tweede bijeenkomst wordt verteld wat er met de opgehaalde wensen ideeën is gedaan. De gemeente Haarlemmermeer heeft bij het ter perse gaan van deze krant niet gereageerd op de vraag wat de stand van zaken van Bestemmingsplan Badhoevedorp Catharinahoeve is en in hoeverre het nieuwe ontwerp Schipholweg daarmee te maken heeft.