De nieuwe zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis van Wormerland.
De nieuwe zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis van Wormerland. (Foto: Gemeente Wormerland)

224 zonnepanelen op gemeentehuis Wormerland

Algemeen

WORMERLAND - Eind december zijn er 224 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis geplaatst. Wethouder duurzaamheid Harold Halewijn: “Hiermee wekt de gemeente ongeveer de helft van het elektriciteitsverbruik duurzaam op. En er wordt jaarlijks 15.000 ton CO2 bespaard. Hiernaast is er bij dit project bewust gekozen om de panelen in oost-west opstelling te plaatsen. Op deze manier wordt de elektriciteitsopwekking gelijkmatig over de dag verdeeld, en belasten we het stroomnet
zo min mogelijk”.

De 22 zonnepanelen die al op het dak van het gemeentehuis lagen, zijn herplaatst en zo hergebruikt op het dak van de Harpoen in Jisp.

“Op het lagere deel van het dak was reeds een sedum dak aangelegd, en voor de verwarming van het gebouw maken we gebruik van een warmtepomp. Nadat de dakbedekking is vervangen, was het een mooi moment om zonnepanelen te plaatsen. Op deze manier worden alle gebouwen op een logisch moment stap voor stap toekomstbestendig gemaakt”, aldus wethouder gemeentelijke huisvesting Jeroen Schalkwijk.

Gemeente Wormerland heeft als doelstelling om in 2030 energie neutraal te zijn. Voor inwoners zijn er verschillende regelingen om hen hiermee op weg te helpen om de eigen woning te verduurzamen: zo kan er kosteloos een adviesgesprek aangevraagd worden bij het duurzaam bouwloket, kunnen inwoners tot en met 31 maart zich inschrijven voor een inkoopactie isolatie, en kunnen woningeigenaren gebruik maken van de gemeentelijke duurzaamheidslening.