Visserijbedrijf Arnold Werkhoven uit Jisp heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitzetten van 41 kilo glasaal.
Visserijbedrijf Arnold Werkhoven uit Jisp heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitzetten van 41 kilo glasaal. (Foto: aangeleverd)

Hulp beroepsvisser Arnold Werkhoven bij uitzetten 41 kilo glasaal

Algemeen

JISP – Visserijbedrijf Arnold Werkhoven uit Jisp heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitzetten van 41 kilo glasaal. Vorige week is er in de Noord-Hollandse waterwegen voor een bedrag van maar liefst € 12.500 (ongesubsidieerd) aan glasalen uitgezet door de Stichting Verbetering Visstand & Visserij Biodiversiteit Noord Holland. Het uitzetten gebeurde in samenwerking met beroepsbinnenvissers Niels de Haan uit Hippolytushoef en Arnold Werkhoven. Van dit bedrag is negentig procent afkomstig van beide beroepsbinnenvissers.

De Stichting heeft met de ingelegde gelden van de twee beroepsbinnenvissers aangevuld met de donaties van de donateurs van de Stichting ruim 123.000 stuks glasaal aan kunnen schaffen. Deze zijn vrijdag 4 februari in het wild gevangen in Frankrijk, vervolgens op transport gezet naar Nederland en binnen 24 uur weer in het wild uitgezet.

Biodiversiteit

Het uitzetten zorgt ervoor dat in de wateren van de beroepsbinnenvissers de visstand, de visserij én de biodiversiteit bevorderd worden. Het uitzetten van glasaal draagt bovendien bij aan de instandhouding van de cyclus van de aal. Van de 100% uitzet wordt een percentage van circa 20% gevangen door de beroepsbinnenvissers. De overige 80% zorgt derhalve voor een bijdrage aan het in stand houden van de aal.

Wetgeving

“Dankzij de (Europese en nationale) regelgeving wordt het voor de individuele beroepsbinnenvisser vrijwel onmogelijk gemaakt om glasaal aan te schaffen. Zij moeten glasaal aankopen vanuit hetzelfde segment als waar de aquacultuur -uit het wild- glasaal importeert. De aquacultuur kweekt deze op in mestbakken waarbij 100% wordt geconsumeerd en nimmer tot voorplanting komt, terwijl de beroepsbinnenvisser (uit ditzelfde segment glasaal) deze in het wild uitzet. Het rendement voor de vissers zit tegenwoordig op 20% van dit bestand zodat 80% bijdraagt aan de instandhouding van de aal en kan zorgen voor nageslacht”, aldus Marianne van Veen, secretaris van de Stichting Verbetering Visstand en Visserij, Biodiversiteit Noord-Holland

Ondersteuning

“Via onze stichting staan wij de aangesloten beroepsbinnenvissers bij. Door het verwerven van extra gelden (donaties van bedrijven en particulieren) kunnen we de uitzet van glasaal van de beroepsbinnenvisser vergroten en ondersteunen. Dit staat los van de reguliere (jaarlijkse) uitzet door de beroepsbinnenvisser zelf. De stichting ondersteunt deze beroepsbinnenvissers en probeert juist door het maatschappelijk vraagstuk meer draagvlak te creëren voor onze voedselproducenten én daarnaast bij te dragen aan de instandhouding van de cyclus van de aal.”

Wil u weten hoe de Stichting Verbetering Visstand & Visserij Biodiversiteit Noord Holland werkt? Kijk voor meer informatie over de glasaal en de manier van werken op www.svvbnh.nl

Duizenden en nog eens duizenden glasaaltjes die hopelijk uit zullen groeien tot moddervette palingen.