Nederland is dol op de Zaanstreek en bezoekt het gebied graag in vakantieperiodes. Maar ook daarbuiten verdient het gebied en zijn ondernemers toestroom.
Nederland is dol op de Zaanstreek en bezoekt het gebied graag in vakantieperiodes. Maar ook daarbuiten verdient het gebied en zijn ondernemers toestroom. (Foto: Pixabay)

Nieuw promotieconcept zet Zaanstreek nog meer op de kaart

Algemeen

ZAANSTREEK – Land van molens, veenweide, houtskeletbouw, sierlijke topgevels, gerestaureerde pakhuizen en fabrieken, pittoreske dorpen, mooi stadshart en talrijke vaarwegen. Hembrugterrein, Czaar Peterhuisje, Zaanbocht en Zaanse Schans. Nederland is er dol op en bezoekt de Zaanstreek daarom graag in vakantieperiodes. Maar ook daarbuiten verdient het gebied en zijn ondernemers toestroom.

Dat is goed voor de plaatselijke economie en daarmee het voorzieningenniveau voor de bewoners. Maar ook voor bijzondere monumenten die in het concept worden meegenomen, daardoor een (extra) functie krijgen, waardoor hun behoud is gewaarborgd. Met een nieuw promotieconcept zet Jaap Klaver uit De Rijp, aan de rand van het gebied, de Zaanstreek nog meer op de kaart. Hij zoekt hiervoor een lokale gastvrouw/gastheer of groepje ondernemers die het concept Dagje Zaanstreek vorm gaan geven. Uitgangspunt zijn groepen (al vanaf enkele personen) die graag goed willen worden geholpen bij het organiseren van hun dagje uit in het gebied.

Vanuit het kleinste snoepwinkeltje van Nederland, Bram & Aagie (5,5 m2 groot) in het Noord-Hollandse Graft nabij De Rijp, startte Klaver in 2010 zijn inmiddels bloeiende onderneming Dagje De Rijp. Hij bracht de fraaie monumenten en aanpalende natuurgebied De Eilandspolder in het voetlicht en bood talloze arrangementen aan, geregeld in combinatie met aanbieders van culturele en recreatieve activiteiten. Als verbinder van toeristische ondernemers en hun mogelijkheden zette hij De Rijp en omgeving uitstekend op de kaart. En zichzelf ook, want inmiddels is hij beheerder van de historische raadhuizen van De Rijp en Graft en de Grote Kerk van De Rijp.

Een begrip geworden

“Ik begon kleinschalig met rondleidingen in de dorpen en vaartochten in de Eilandspolder en merkte al snel dat groepen veel behoefte hadden aan ondersteuning in een leuk dagje uit. De ene keer zijn het een paar gezinnen of families voor wie je de leukste arrangementen maakt, de andere keer vriendengroepen, trouwkoppels en hun gasten, collega’s of gasten van de gemeente of andere organisaties. Omdat ik het gebied en de ondernemers goed ken, kan ik programma’s op maat maken. Het is een win-winsituatie; de groep heeft een geslaagd dagje uit, de ondernemers maken extra omzet en de kans is groot dat het gezelschap in een of andere vorm terugkomt, omdat je het gebied op de kaart hebt gezet of omdat ze nogmaals een arrangement willen afnemen. Dagje De Rijp is in tien jaar echt een begrip geworden. Nu is het tijd om het model uit te rollen over de provincie, te beginnen bij de Zaanstreek. Daarvoor zoek ik gastvrije ondernemers met een hoog serviceniveau. Niet alleen zijzelf maar ook andere ondernemers in het gebied hebben daar profijt van.” Vanuit Dagje De Rijp levert Klaver het concept en ondersteuning. Meer info: www.dagjederijp.nl

Onderzoek ANWB 2022:

We gaan massaal op vakantie in eigen land

Corona heeft de waardering voor uitjes in eigen land versterkt. De afgelopen twee jaren bracht een groot deel van de Nederlanders vakantie in eigen land door. Ook dit jaar is het geval, dat heeft een groot representatief onderzoek door de ANWB vorig maand uitgewezen. Zo’n acht op de tien Nederlanders is van plan om dit jaar op vakantie te gaan. Een meerderheid verwacht hun vakantie dichtbij huis te vieren. Voor ingezetenen is Nederland dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland. Vakantiegangers zoeken zowel de rust in de natuur, als de drukte in een stad. Er wordt naar verwachting veel gewandeld en gewinkeld. Dat is goed nieuws voor de Zaanstreek, waar mogelijkheden voor beide activiteiten volop aanwezig zijn.