Op de restcontainers verscheen deze - illegale - sticker die de bewoners alert maken op de kosten.
Op de restcontainers verscheen deze - illegale - sticker die de bewoners alert maken op de kosten. (Foto: aangeleverd)

Recycle-tarief Wormerland is even wennen

WORMERLAND - "Wij zijn blij en trots dat veertig procent van de inwoners van Wormerland de restafvalbak bij de eerste inzamelronde van dit jaar niet aan de weg hoefde te zetten. Dat is een mooi begin! We begrijpen ook dat het nieuw is en dat mensen nog moeten wennen aan het idee dat we recyclebaar afval en restafval apart in rekening brengen", aldus de gemeente Wormerland over het nieuw ingevoerde recycletarief.  

De verwachting is dat iedere inwoner aan het eind van het jaar ongeveer gelijke kosten heeft in vergelijking met vorig jaar. De bewoner heeft hier zelf invloed op door het variabele tarief. In voorgaande jaren betaalde de bewoner één vast bedrag voor het ophalen van al het huisvuil. Vorig jaar was dat € 336. 

Als Wormerland niet was overgegaan op het recycle-tarief, dan zou de afvalstoffenheffing dit jaar € 348 bedragen. Daarmee is de afvalinzameling kostendekkend, laat de gemeente weten.

Vast bedrag

Met het nieuwe recycle-tarief betaalt men nu een vast bedrag van € 278 per jaar. Wie het afval goed weet te scheiden,  komt met het verschil van € 70 ongeveer gelijk uit om de variabele kosten te dekken. Daarnaast brengt de gemeente een variabel bedrag in rekening voor het aantal keer dat men restafval aanbiedt. Om op een bedrag van € 348 uit te komen betekent dat men per jaar 32 x een vuilniszak in de container kunt storten, 12 x een 140 liter kliko aan de weg kan zetten en 8 x een 240 liter kliko aan de weg kan zetten.

Bewoners betalen dus een apart bedrag om het restafval op te laten halen of in de ondergrondse container te storten.  Mensen die extra restafval hebben vanwege een medische aandoening worden hiervoor gecompenseerd.

Geen afval dumpen

De gemeente zegt erbij dat het zéker niet de bedoeling is om kosten te besparen restafval ergens in de wijk of naast de container te dumpen. Of stickers zoals bijgaande foto op de ondergrondse containers te plakken. "Ook het opruimen van gedumpt afval kost geld dat uiteindelijk door alle inwoners moet worden opgebracht. Dat is zonde, dus zullen we toch proberen om ons samen in te zetten voor een duurzame en schone toekomst?"