De hoop is dat al het materiaal, slangen en de damwand binnenkort verwijderd kunnen worden.
De hoop is dat al het materiaal, slangen en de damwand binnenkort verwijderd kunnen worden. (Foto: Bert Westendorp)

Opruimen afvaldump kost ruim een ton

UITGEEST – “Dit is echt niet te geloven, een complete damwand om het gif tegen te houden. Die criminelen hebben schijt aan alles en verpesten onze mooie natuur.” Die opmerking ventileerde een fietser die via de Lagendijk de greppel en slootje bij de Molensloot passeerde. 

Gemeenschap betaalt de schade 

De man, afkomstig uit Krommenie, is een fervent kajakker en maakt met mooi weer gebruik van de kano opstapplaats aan de Molensloot ter hoogte van Jachthaven Uitgeest. “Ik was hier begin oktober geweest. Toen was er nog niets aan de hand. Ik hoop echt dat de Molensloot helemaal schoon is en ik vanaf hier weer kan varen.”

Put parkeerterrein

Een paar dagen later, op 12 oktober, ontdekte een voorbijganger de vervuiling van de greppel langs de Lagendijk. Er werd direct groot alarm geslagen want het vermoeden dat het om drugsafval ging, bleek realiteit. Waarschijnlijk is het afval geloosd vanaf een put op het parkeerterrein tegenover jachthaven Uitgeest. Na de ontdekking zorgden een damwand en grote zakken, gevuld met aarde, dat de Molensloot afgesloten werd van de ernstig vervuilde greppel en bijbehorend slootje.

Definitieve oplossing

Drie maanden later lijkt er aan de situatie weinig veranderd. De damwand, zakken aarde en een stalen plaat in de greppel sluiten nog steeds de verbinding met de Molensloot af. Maar schijn bedriegt, want er wordt door gemeente Uitgeest hard gewerkt aan een definitieve oplossing, laat Stefan Meijer coördinator en procesregisseur bij de BUCH voor Gemeenten Heiloo en Uitgeest weten. “Op 17 december is in overleg met het Hoogheemraadschap nader onderzoek gedaan naar de baggerspecie. Vervolgens is 23 december de greppel gesaneerd, waarbij de bodem is 

Ernstige vervuiling in de greppel langs de Lagendijk  

afgegraven. Die grond wordt nu in een laboratorium onderzocht. Als blijkt dat de grond schoon is, kan de damwand weg. “

Positief gestemd

Gemeente Uitgeest draait in principe op voor de kosten. De hoop is dat provincie Noord-Holland een deel van het bedrag voor haar rekening neemt. Meijer schat de schade momenteel op 120.000 euro. “Ja, zoals de situatie nu is. Als blijkt dat de grond nog niet schoon is, wordt dat bedrag hoger. Maar ik ben positief gestemd en denk dat de bodem van greppel en verbindinssloot met molensloot nu prima in orde is. Daar krijgen we binnenkort van het laboratorium bericht over.”

Schijn bedriegt: gemeente Uitgeest werkt hard aan een oplossing

Duidelijk is wel dat het de gemeente behoorlijk wat geld gaat kosten, wat uiteindelijk de inwoners van de gemeente moeten ophoesten.