Jan Slop
Jan Slop (Foto: Barbara van Wijk )

Jan Slop

Ben je geboren en/of getogen in Oostzaan?  

Ik ben geboren en getogen in Zaandam. Drie jaar na de oorlog. Eén van mijn voorouders, mijn naamgenoot, was vader van het Weeshuis. Mijn moeder heeft in haar jeugd ook in Oostzaan gewoond, zowel in de Zuid, als in De Haal. Begin jaren zeventig kwamen wij in Oostzaan wonen. Wonen in een veenweidegebied was de familie Slop aangeboren. Oorspronkelijk kwam onze familie uit het veenweidegebied rond Aalsmeer. 

Hoelang woon je in Oostzaan?  

Dankzij het werk van Elly Slop, juf op de Kerkbuurtschool, kregen wij een huurwoning via de WOV toegewezen. Met heel veel genoegen wonen wij nu zo'n vijfenveertig jaar in ons dorp. 

In welk beroep ben je, of was je, werkzaam?  

Ik ben werkzaam geweest als onderwijzer op een openbare basisschool in Zaandam en, na mijn studie theologie aan de Universiteit te Amsterdam, als docent geestelijke stromingen aan de Amstel Academie. Daarna in Zaandam in het industriepastoraat. Na deze beroepsmatige werkzaamheden heb ik een groot deel van mijn tijd kunnen besteden aan vredeswerk, kerkenwerk, politiek en andere bestuurlijke functies in het sociale en culturele leven in Oostzaan, maar ook landelijk. De werkzaamheden binnen het kader van ontwikkelingssamenwerking met Zuid-Afrika in de periode van de apartheid en de wederopbouw hebben mij veel voldoening gegeven.  

Wat doe je in je vrije tijd?  

In onze familie speelden muziek en toneel een belangrijke rol. Mijn vader speelde klarinet bij Apollo in Koog Zaandijk. Mijn moeder zong in een dameskoor in Zaandam. Samen met mijn tweelingbroer stonden wij als kinderen al op het toneel en zongen wij in kinderoperettes. Nog dagelijks geniet ik van het improviseren op de piano en ik zing als bariton in twee koren.  

Wat vind je prettig aan Oostzaan?  

Kenmerk van een dorpsgemeenschap is de sociale cohesie.  

En wat niet?  

Als gevolg van de bezuinigingen op het onderwijs zijn de muzische vakken kind van de rekening. Ook zijn de zwemlessen op de scholen afgeschaft. En als het gaat om ons milieu en leefomgeving zou er veel meer moeten worden geïnvesteerd in de strijd tegen luchtvervuiling. 

Actief (geweest) in de Oostzaanse gemeenschap? 

Al heel vroeg werd het zaadje gezaaid van mijn passie voor het theater. Niet voor niets kwam de kans voor mij om in Oostzaan ons theater De Kunstgreep nieuw leven in te blazen.    

Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik… 

...dan zie ik onze toekomst aldus: een hechte gemeenschap wordt gedragen door 'het er voor elkaar zijn'. In die zin kunnen wij leren van andere culturen. Aartsbisschop Tutu heeft in zijn strijd voor menselijkheid, vrede en gerechtigheid voorgeleefd waar het op aankomt om mens te zijn: 'Iemand is iemand door andere mensen... We hebben andere mensen nodig om mens te kunnen zijn.' 

Weleens overwogen om te verhuizen?  

We hebben nooit overwogen om te gaan verhuizen, omdat wij ons deel weten van een gemeenschap. 

Wat vind je belangrijk voor het gemeenschapsgevoel?  

Er is al jaren een discussie gaande over het bewaren en bewaken van de zelfstandigheid van Oostzaan. Daaraan wordt dan direct de vraag gekoppeld van samenvoeging met andere gemeenten. De komende tijden staan wij voor de volgende vragen: hoe kan een 'dorps'gemeenschap als gemeenschap blijven functioneren? Wat voor samenlevingsverbanden zijn er mogelijk? Hoe creëren wij een bestel dat is gebaseerd op onderling vertrouwen en respect voor elkaar? Langs welke nieuwe wegen kunnen wij de dienstverlening en een duurzaam voorzieningsniveau voor de toekomst garanderen? Ik geloof in de kracht van de dialoog in plaats van de macht van de meerderheid.

Welke impact zou een samenvoeging hebben?

Ik geloof niet in een afgedwongen samenvoeging. Ik geloof niet in nog meer geld naar institutionalisering, maar in een vruchtbare samenwerking tussen burgers, deskundigen en onze gekozen vertegenwoordigers. Er zijn tal van nieuwe vormen van burgerparticipatie in de praktijk gebracht. Onze democratische gemeenschap staat of valt met burgerparticipatie. Laten we samen bouwen aan de kracht van de gemeenschap.

Barbara van Wijk