Gruttokuikens.
Gruttokuikens. (Foto: Menno Schaefer)

Jaarboek Boerenlandvogels 2021 laat een iets beter weidevogeljaar zien

REGIO - Voor de grutto en andere weidevogels was 2021 een beter jaar. Het natte en koude voorjaar zorgde voor goede broedresultaten en ook voor voldoende broedsucces bij de grutto. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Jaarboek Boerenlandvogels van Landschap Noord-Holland. 

Achteruitgang

Het meetnet weidevogels, de belangrijkste thermometer om de ontwikkeling van de populatie van onze weidevogels te volgen, laat ook dit jaar voor veel soorten een achteruitgang zien. Vooral de steltlopers hebben een veer moeten laten; gelukkig gaat het met de slobeend en gele kwikstaart beter. 

Het (langjarige) onderzoek naar broedsucces en het aantal kuikens van de grutto dat groot wordt, laat eindelijk een goed jaar zien, voornamelijk in de grotere gebieden met meer dan honderd broedparen. 

Dat is ook waar het Aanvalsplan Grutto voor pleit. Het plan, dat op initiatief van Pieter Winsemius met natuurorganisaties, boeren en overheden is opgesteld, biedt perspectief. 

Het plan roept op om samen (overheid, boeren, vrijwilligers en natuurorganisaties) de omstandigheden waaronder weidevogels broeden te verbeteren. Dat is mogelijk door het creƫren van grote leefgebieden.

Interesse? Het jaarboek is te lezen op website www.landschapnoordholland.nl/publicaties.