Betyar
Betyar (Foto: Sonja Duba)

Betyar van de polder naar het bos

OOSTZAAN - Betyar is een slaapkop. Hij houdt van een dutje en ligt graag languit op de bank. Nu hij een “seniorhond” is, kan hij er helemaal wat van en maft hij het liefst een gat in de dag.

Betyar slaapt als een os en dromen doet hij ook. Dan hoor je hem brommen en rare geluidjes maken. Hij beweegt met zijn poten alsof hij aan het rennen is en zijn snuit trilt erbij alsof hij stiekem ligt te lachen. Betyar droomt over de Polder. Daar waar hij als jonge hond wandelde en routes liep naast de fiets. Hij was gespierd en stond fier op zijn poten. Snuffelen was zijn grote hobby en het allerleukste vond hij de fazanten die plotseling vanuit het riet omhoog schoten. Toen kwam de verhuizing van de polder naar het bos en dat was voor een Ouwe Dibbes van bijna vijftien een grote verandering.

Nu wandelt hij tussen de bomen en alles lijkt dichtbij. Hazen springen over het pad en een ree of een zwijntje kan hij zomaar tegenkomen. Saai is het niet en hij geniet van de natuur onder dat hoge bladerdak.

Maar, als het stormt en regent, en de wind boldert door het bos, dan krijg je hem zijn mand niet uit. Want met Hondenweer moet je slapende honden niet wakker maken, maar lekker laten slapen. En zo denkt Betyar erover!

Sonja Duba